Posti tänavalt Broadwayle ja Hollywoodi filmi tegelase prototüübiks

Margus Haav
, reporter
Copy
26. mail 1930. aastal Tartus sündinud Jüri Tähe ustav kaaslane on enam kui kolmsada aastat vana Itaalias valmistatud tšello.
26. mail 1930. aastal Tartus sündinud Jüri Tähe ustav kaaslane on enam kui kolmsada aastat vana Itaalias valmistatud tšello. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Vähestele on osaks saanud selline elu nagu Jüri Tähele. Tillukese poisina enne viimast suurt sõda väikelinnas muusikaõpinguid alustanud Jüri Täht mängis kolm aastakümmet tšellot maailmakuulsas Don Shirley Trios, jõudis läbi Geislingeni põgenikelaagri välja Carnegie Halli, Broadwayle ja Radio City Music Halli orkestrisse ning mängis koos Frank Sinatra, Tom Jonesi ja Marlene Dietrichiga.

Jüri Täht tegi oma esimese poognatõmbe Viljandis 17. septembril 1936 ja kutselise tšellistina viimase New Yorgi Carnegie Hallis 18. mail 1986. Ta on Don Shirley elust tehtud detailitiheda filmi «Roheline raamat» («Green Book», 2018) ühe kõrvaltegelase, tšellist Olegi prototüüp. Don Shirley Trio muusika taas meelde toonud film võitis möödunud aastal kolm Oscarit: parima filmi, parima originaalstsenaariumi ja parima meeskõrvalosatäitja auhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles