IN MEMORIAM Lahkus pikaaegne Ugala peakunstnik Jaak Vaus

Sakala
Copy
Jaak Vaus
Jaak Vaus Foto: Elmo Riig

Laupäeval, 27. augustil lahkus 77. eluaastal meie hulgast Ugala teatri endine pikaaegne peakunstnik Jaak Vaus.

Nagu Ugala sotsiaalmeediapostituses meenutas, jõudis 1972. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi teatrikunsti eriala lõpetanud Jaak Vaus oma pika karjääri jooksul olla lausa nelja Eesti teatri peakunstnik ning kõige pikemalt, aastatel 1993–2009, just Ugalas. Jaak Vausi sidus tihe mõttekaaslus mitme Ugala peanäitejuhiga ning ta tegi korduvalt koostööd Kalju Komissarovi, Jaak Alliku, Andres Lepiku ja Peeter Tammearuga.

Jaak Vaus oli veel viimastelgi aastatel sage külaline nii Ugala esietendustel kui sünnipäevapidudel. «Kogu Ugala kollektiiv langetab suure teatrimeistri lahkumisel leinas pea,» seisab postituses.

Tänavu veebruaris rääkis presidendilt Valgetähe V klassi teenetemärgi saanud Vaus Sakalale, et ehkki ta ei ela juba kolmandat aastat Viljandis, on see linn mänginud tema elus tähtsat rolli. «Viljandi järv ja linn ise mõjuvad väga positiivselt. See linn annab nii palju. Siin teed tööd ja puhkad korraga, tuleb vaid osata seda puhkust välja võtta.»

Märjamaal sündinud ja nooruspõlves Tallinna teatrites töötanud Vaus oli pärast Ugala peakunstniku kohalt lahkumist vabakutselisena mitme lavastuse kunstnik ja tegi hulga töid ka Ugalas. 2012. aastal pälvis ta Allan Kressi Ugalas lavastatud «Kalmistuklubi» kujunduse eest publikupreemia.

Kümme aastat tagasi Sakalas ilmunud persooniloos ütles Jaak Vaus, et teatrikunstnikul on vaja teada nelja tähtsat asja: «Ta peab oskama kasutada joonlauda, teadma sendi väärtust, tundma kella ja mis peamine, oskama nii elus kui teatris tere öelda.»

Sakala avaldab kaastunnet Jaak Vausi lähedastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles