Koopiaravimid aitavad enamasti hinnatõusu üle elada

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kesklinna apteegi juhataja Liina Pääru kahtleb, kas praegu väga väikeses ulatuses katsetatav süsteem uuel aastal, kui päevas sisestatakse
arvutisse tuhandeid e-retsepte, ikka tõrgeteta käivitub. Pigem ootab ees suuremat sorti segadus.
Viljandi kesklinna apteegi juhataja Liina Pääru kahtleb, kas praegu väga väikeses ulatuses katsetatav süsteem uuel aastal, kui päevas sisestatakse arvutisse tuhandeid e-retsepte, ikka tõrgeteta käivitub. Pigem ootab ees suuremat sorti segadus. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Alates 1. jaanuarist tõusis kõigi ravimite hind nelja protsendi võrra, sest nende käibemaks kerkis viielt protsendilt üheksale.


Oli ka teisi muudatusi, mis on tingitud piirhinna tõusust või langusest. Mõni asemele pakutud soodus koopiaravim ei paku aga kõiki ravivõimalusi.



«Sakala» palvel hinnaliikumisi kommenteerinud Kesklinna apteegi juhataja Liina Pääru ütles, et kompenseerimisel aluseks võetav piirhind muutus kahekümnel raviainel.



«Üldiselt on muutused väikesed, paarist kuni kümne kroonini. Mõnel juhul on piirhinna muutumine patsiendile soodne. Näiteks diabeediravimi glimepiriidi piirhind tõusis ja seega hüvitab haigekassa rohu maksumusest senisest suurema summa,» rääkis ta.



Tunduvalt langes piirhind omeprasoolil, mida kasutatakse haavandtõve raviks.



«Kui näiteks möödunud aastal maksis patsient 50-protsendilise soodustusega retsepti alusel kahe Gaseci ehk omeprasooli kahtekümmend kaheksat 20-milligrammist kapslit sisaldava originaali eest 176 krooni, siis nüüd tuleb tasuda 235 krooni,» selgitas proviisor.



Rohkem kui paar krooni muutus piirhind ka kõrgvererõhktõve ja südamepuudulikkuse ravis tarvitataval enalapriilil. Möödunud aastal maksis patsient 90-protsendilise soodustusega retsepti alusel ühe kuuskümmend 20-milligrammist tabletti sisaldava Enapi (enalapriil) karbi eest 48 krooni, nüüd tuleb aga ühe originaali eest tasuda 67 krooni.



Märgatavalt langes piirhind risedroonhappel, mida kasutatakse osteoporoosi ravis, samuti epilepsiaravimil topiramaa­dil.



Piirhind kehtestati ka toimeainele montelukast, sest originaalravimi Singulair kõrval tuli turule geneeriline ehk koopiaravim Monkasta. Seda raviainet läheb tarvis bronhiaalastma korral.



«Minule kui apteekrile tundub sellele toimeainele kehtestatud piirhind kummaline,» nentis Liina Pääru. «Ravimit on mitme kangusega: 2—5-aastasele lapsele on ette nähtud 4 milligrammi ja 6—14-aastasele 5 milligrammi päevas, veelgi vanematele on mõeldud 10-milligrammine preparaat. Kui eelmisel aastal sai 3-aastane laps 100-protsendilise soodustusega retsepti alusel kaks originaali 4-milligrammiseid Singulair N28 tablette 20 krooni eest, siis praegu tuleb maksta 283 krooni.»



Oleks loogiline, et kui patsient ei soovi originaalravimi eest nii palju juurde maksta, on tal võimalik osta 20 krooni eest geneeriline ravim. Aga ka Monkasta 4-milligrammiste N28 tablettide kahe originaali eest tuleb 100-protsendilise soodustusega retsepti puhul maksta 164, mitte 20 krooni.



Veelgi kurvem lugu on Liina Pääru sõnul montelukasti graanulitega, mis on mõeldud väikelastele, kel on tablettide võtmine veel keeruline.



Nimelt on graanulid olemas ainult originaaltootjal. Kui möödunud aastal tuli 2-aastase patsiendi 100-protsendilise soodustusega retsepti alusel kahe originaali 4-milligrammiste Singulairi graanulite eest välja anda 20 krooni, siis nüüd maksavad samad ravimid 645 krooni.



«Haigekassa on piirhinna arvestamise aluseks võtnud ilmselt päevadoosi, kuid on kummaline, et 2—5-aastasele lapsele arvutatakse piirhinda vanema patsiendi päevadoosi põhjal,» arutles Liina Pääru.



Kahel toimeainel — beetapoetiinil, mida kasutatakse kroonilisest neerupuudulikkusest tingitud aneemia raviks, ja eesnäärmevähi raviks tarvitataval bikalutamiidil — suurenes soodusmäär 100 protsendini. Et nimetatud toimeaineid sisaldavad ravimid on väga kallid, on hinnalangus kindlasti tervitatav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles