Juba mõni aasta tagasi avastasid disainisõbrad uuesti Eesti omaaegse klaasivabriku Tarbeklaas toodangu ning nägusate vaaside, klaaside, taldrikute, vaagnate, pitside ja kõige muu hind hakkas nii digioksjonitel kui ka antiigipoodides vaikselt ülespoole kerima. Tänavu on see omamoodi buum uue hingamise saanud – ilmselt on koroonaviiruse leviku tõttu rohkem kodus viibivad inimesed asunud kappe koristama.

Viljandis Tartu tänaval Livonia Antiigi nimelist vanakraamipoodi pidav Ivar Pai nendib, et rohkem teadlike kollektsionääride seas on Tarbeklaasi kaup tegelikult kogu aeg kõrges hinnas olnud ning seda on ka varem päris palju otsimas ja ostmas käidud.

Nagu Pai ütleb, on kodumaisel klaasidisainil tema südameski väga kindel koht. "Jah, need meeldivad mulle. Nõukogude Liidu kontekstis olid need disainilt ja vormilt minu arvates teiste vabrikute toodangust üle. Meil olid omal ajal ikka väga head kunstnikud. Muidugi oli häid kunstnikke ka mujal, näiteks Leningradi esindusvabrikus. Muide, seal vabrikus töötas ka eestlasi," räägib ta.

Kommentaarid
Copy