Insuldipatsiendid saavad isikliku koordinaatori

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Tartu ülikooli kliinikum kaasab insuldiprojekti Viljandimaa inimesed ning neile tervishoiu- ja sotsiaalabi osutajad. Pildil on Viljandi haigla.  
Tartu ülikooli kliinikum kaasab insuldiprojekti Viljandimaa inimesed ning neile tervishoiu- ja sotsiaalabi osutajad. Pildil on Viljandi haigla.  Foto: Marko Saarm

Tartu ülikooli kliinikum alustab 1. septembril patsientide kaasamisega projekti "Tartu Ülikooli Kliinikumi insuldikäsitlus – ladus ja inimkeskne raviteekond kogu teeninduspiirkonnas", millega tahetakse muuta Lõuna-Eesti insuldipatsientide raviteekond sujuvamaks, teatab Viljandi haigla.

Projekti kaasatakse kuni 170 insuldipatsienti, kelle raviteekond algab Tartu ülikooli kliinikumi neuroloogia osakonnast. Kõigile projektis osalevatele patsientidele määratakse insuldikoordinaator, kes aitab raviteekonda juhtida ja jälgida, tehes pidevat koostööd patsiendi, lähedase, ravimeeskonna, omavalitsuse ja teiste osalistega.

Kliinikumi närvikliiniku vanemarst-õppejõud Janika Kõrv rõhutab, et raviteekond saab alguse insuldisümptomite äratundmisest. "Sellele järgneb ravi insuldikeskuses, millele omakorda erinevad ravietapid, mis olenevad patsiendi paranemisest ja üldisest võimekusest. Soovime pakkuda varasemast paremat teavet ning erialaspetsialistide ja raviasutuste koordineeritud koostööd kogu raviteekonnal patsiendi heaolu nimel," rääkis Janika Kõrv.

Insuldikeskuse projektijuhi Liina Pääbo sõnul eelnes patsientide kaasamisele põhjalik eeltöö. "Selleks, et kogu Lõuna-Eestis oleks tagatud patsientide sujuv ja inimkeskne raviteekond, koolitati nii kliinikumi kui ka insuldiprojekti partnerhaiglates kokku 20 insuldikoordinaatorit. Et patsiendid liiguvad sageli Tartust edasi teistesse partnerhaiglatesse, lepiti koostöövõrgustikus kokku ka ühtsetes reeglites," selgitas Liina Pääbo.

Raviteekonna sujuvuse tagamiseks kasutatakse projektis Viljandi haigla loodud digilahendust "Teleskoop". Kõik projektis osalevad patsiendid kutsutakse kolm kuud pärast insulti insuldiõe vastuvõtule. Vastavalt vajadusele pakutakse osale patsientidele veel teraapiakoera abi, insuldispetsiifilist taastusraviprogrammi ja videokonsultatsiooni ning toetatakse tema tööle naasmist. 

Haigekassa algatatud insuldiprojekti viiakse lisaks Tartu ülikooli kliinikumile ellu Põhja-Eesti regionaalhaiglas, Lääne-Tallinna keskhaiglas ja Ida-Viru keskhaiglas. Kõigis neis insuldikeskustes käivad arendusprojektid ning tervisetulemite mõõtmise ja teekonnapõhise rahastusmudeli katsetamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles