Viie kihelkonna mulgid pidutsevad Karksis

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgimaa süda täidetakse sel nädalal tantsu, tralli ja traditsioonide tutvustamisega.
Mulgimaa süda täidetakse sel nädalal tantsu, tralli ja traditsioonide tutvustamisega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval peetakse Karksi valla kultuurikeskuses esimene Mulgimaa kihelkondade päev. Kolmveerandtunniste kavadega astuvad lavale Halliste, Helme, Paistu, Tarvastu ning Karksi kihelkonna esindajad, ühtekokku 400 inimest.

«Tuleb rohkesti tantsu, laulu ja pillimängu, samuti jagatakse silmaringi laiendavat infot,» rääkis korraldaja, Karksi kultuurikeskuse juhataja Kai Kannistu.

Paistu vallavanem Ene Saar peab ettekande mulgi kultuuri tähendusest ja traditsioonidest. Kui praegu on Mulgimaal 11 omavalitsust, siis ajalooliselt oli seal viis kihelkonda ning otsitakse vastust küsimusele, kuidas praegune ja endine haldusjaotus kokku passivad.

Kai Kannistu avaldas lootust, et tänu sellisele päevale selguvad Mulgimaa eri piirkondade eripärad.

Tarvastu kihelkonna kultuuriprogrammi korraldava Kristi Ilvese sõnutsi on plaanis selgitada, mille poolest on selle kandi keel isemoodi, ning tutvustada piirkonnale omaseid mustreid ja pastlaid. Ilves lisas, et esinemine tõstab esile ka tänapäevaseid väärtusi, näiteks Mustla ilusat lasteaeda ja valla toredaid laulukoore. «Laulame laule, mille sõnade või viisi autor on meie kihelkonnast pärit.»

Samuti annavad tarvastulased ülevaate piirkonna väljapaistvatest persoonidest, alustades Eesti esimesest olümpiamedalistist, 1912. aastal Stockholmis hõbeda võitnud Martin Kleinist.

Kai Kannistu nimetas Karksi suurima väärtusena tegusat rahvast. «Eeloleval peol astub lavalaudadele 130 Karksi taidlejat. Karksi on juba ajalooliselt olnud kultuuri vallas esirinnas, siit pärineb väga palju korüfeesid, üks neist oli kirjanik August Kitzberg.»

Kultuurikeskuse juhataja sõnutsi oodatakse üritusele palju publikut ning saabunutele pakutakse tasuta Mulgi putru. Mulgi toitudega on väljas mitu toitlustajat, käsitöölised müüvad omavalmistatud savinõusid, siidsalle ja ehteid ning Polli aiandusuuringute keskus pakub oma toodangut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles