Suislepa küla süda on muutunud muinasjutumaaks

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Suislepa külaseltsi kui lasteaeda-algkooli juhtiv Tiiu Rõõm ütleb, et seda toredat nõiamaja on oodatud uudistama kõik huvilised.
Nii Suislepa külaseltsi kui lasteaeda-algkooli juhtiv Tiiu Rõõm ütleb, et seda toredat nõiamaja on oodatud uudistama kõik huvilised. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Vahvad päkapikud, nõiamaja ja vastvalminud mänguväljak on muutnud Suislepa mõisa südame muinasjutumaaks.



Kui Tarvastu valda Suisleppa jõuame, näeme, kuidas väikesed särasilmad ronivad turnimisredelil, tuiskavad alla liumägedest, mängivad nõiamajas peitust ning kallistavad päkapikke. Endise mõisahäärberi, praeguse koolimaja juurest avaneb suurepärane vaade all orus looklevale jõele ja justkui kausis paiknevale spordiväljakule.



Lasteaia-algkooli juhataja Tiiu Rõõm, kes on ühtlasi mittetulundusühingu Suislepa Külaliikumine juht, ütleb, et mänguväljaku rajamise taga seisab  külaselts, mille põhituumiku moodustavad kooli töötajad ja lapsevanemad.



«Varem oli see koht täis risu ja vanu õunapuid. Kõigepealt tegimegi platsi puhtaks,» räägib ta.



Et põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti külade taastamise ja arengu meetmest toetust saada, tuli väljak kõigepealt valmis ehitada.



«Külaliikumisel pole aga nii suurt raha kusagilt võtta. Nõnda hakkas kaks seltsi juhatuse liiget käendajaks ja võtsime pangalaenu,» kõneleb Tiiu Rõõm.



Kokku läks väljak maksma 225 000 krooni, omaosaluse 23 000 krooni tasus vald. Kool ehitas väljaku juurde veel oma raha eest turnimisredeli ja kiigepuu.



Tiiu Rõõm rõhutab, et väga palju abi on olnud lapsevanematest. Näiteks Lauri Kalamees ehitas mänguväljaku lähedale nõiamaja. Martti Kalamees aga voolis puidust öökulli, mis on praegu heitliku ilma eest talvekorterisse viidud.



Mõisasüdames hakkab silma ka suur hulk puidust päkapikke. Koolijuhi jutu järgi meisterdasid needki kooli lapsevanemad koos oma võsukestega.



«Lapsed on oma päkapikkude üle väga uhked. Hommikul kooli tulles ja õhtul siit lahkudes käivad nad ikka nende juurest läbi ning teevad neile pai. Mõni väiksem laps on murelikult küsinud, miks tema päkapikk peab väljas külmetama,» jutustab Tiiu Rõõm.



Tema sõnul on mänguväljakule oodatud kõik. «Rohkem on see mõeldud küll lasteaia mudilastele, aga seal käivad liugu laskmas ka koolilapsed. Tähtis on ju see, et meie lastel oleks külas vahva elada.»



Seetõttu on Suislepa lastele ja noortele korraldatud ka kõikvõimalikke üritusi.



Külaselts on organiseerinud jalgrattamatku ja pallipäevi ning hankinud külla jõulutuled.



Suislepa mõisa park ja jõe kallas on eeskujulikus korras. Sellekski on suure töö ära teinud seltsi rahvas. «Nii sügiseti kui kevaditi korraldame heakorrapäevi. Põhiliselt oleme riisunud, aga ka jõeäärt võsast puhastanud,» kirjeldab ta ning lisab, et Suislepas on peale nende oma veel kaks seltsi, kellega nad teevad kogu aeg  koostööd.



Külaselts on lasknud trükkida ka oma särgid ja valmistada küla kruusid. Seltsi meesliikmetel olevat aga mõttes paadisilla ehitamine.



Tulevikus on Tiiu Rõõmu jutu järgi kavas ka üks suuremat sorti projekt: teha mõisasüdames asuvast lagunevast tõllakuurist spordihoone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles