Ministeerium põhjendab ümberkorraldusi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi
Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaministeerium põhjendab ümberkorraldusi praeguse valitsemisala  ülesehituse keerukuse ja kulukusega. Uus asutus peaks muutma inimestel riigiga suhtlemise arusaadavamaks ja tõhusamaks.


Minister Jaanus Tamkivi ütleb keskkonnaministeeriumi internetileheküljel avaldatud selgitustes, et praegu esindab ministeeriumi igas maakonnas mitu asutust. «Inimestel pole lihtne leida just seda õiget kohta, kuhu oma küsimustega pöörduda.»

Internetilehel kinnitatakse, et keskkonnaministeeriumi haldusala administratiivsel ümberkorraldamisel ei muutu riigi keskkonnapoliitilised strateegilised eesmärgid, mis on määratletud koostöös paljude ekspertidega ning heaks kiidetud riigikogus.

Ülevaates on mainitud, et keskkonnahalduse ümberkorraldamiseks moodustas keskkonnaminister juuni algul juhtgrupi, kellele seadis ülesandeks teha ettepanekuid töö tõhustamiseks keskkonnavaldkonnas. Juhtgrupi ellukutsutud töögrupp pakkus haldusala ümberkorraldamiseks välja kuus varianti.

Praegu rakendust leidva kuuenda variandi kohaselt koondatakse ühte asutusse täitevvõimu ning andmehõive ja seirega seotud funktsioonid. Keskkonna andmekogude ja infosüsteemidega seotu antakse maa-ametile ning riigimetsa majandamise keskusele jääb looduskaitsetööde ja külastuste korraldamine.

Ülevaates väidetakse, et nii keskkonnaministeeriumi peamaja kui valitsemisala asutuste töötajad on kavandatavate muudatustega kursis. Alternatiivsete lahenduste kohta on tehtud analüüs ning korraldatud laiem arutelu, milles osalesid ministeeriumi ja valitsemisala asutuste valdkondlikud eksperdid. Samuti on keskkonnaminister seda teemat arutanud riigikogu keskkonnakomisjonis ja väidetavalt ka keskkonnaorganisatsioonide esindajatega.

Valitsus kiitis keskkonnaministeeriumi ettepaneku ühendada keskkonnateenistused, looduskaitsekeskus ja kiirguskeskus keskkonna- ja looduskaitseametiks heaks tänavu 9. oktoobril. Ameti moodustamist hakkas 3. novembrist juhtima senine Tartumaa keskkonnateenistuse juhataja Jalmar Mandel, asudes tööle keskkonnaministeeriumi nõuniku ametikohale.

Ministeeriumi allasutuste ühendamisega seonduva seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu oli riigikogus esimesel lugemisel 18. ja 19. novembril.

Eelnõu kohaselt plaanitakse asutused ühendada 2009. aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles