Ettevõte koondab ja laieneb samal ajal

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Elektrimootorite komponente valmistav aktsiaselts Kolmeks avab 10. detsembril pidulikult mitme tuhande ruutmeetri suuruse laienduse, kuid peab samas inimesi koondama ja tööaega kärpima.



Ettevõtte tegevjuhi Leho Haldna sõnul ei võtaks ta möödunud aastal tehtud ehitusotsust sellegipoolest tagasi, sest äsja lõpetatud investeeringud võimaldavad firmal tunduvalt tõhusamalt toimida.



«Tootmine on efektiivne siis, kui tehase ühest otsast tuleb tooraine sisse ja teisest läheb toodang välja,» selgitas Haldna. «Kui vahepeal peab asju õue viima, sest sees pole kohta, kus neid hoida, tekivad väga suured kaod.»



Ehitustööde lõppemise järel saab ettevõtte Planeedi tänava kompleks juurde 2720 ruutmeetrit täiesti uut lao- ja tootmispinda ning 1100 ruutmeetri jagu renoveeritud ruume. Seega kasvab vabrik enam kui poole võrra.



Lisaks sellele, et laiendus teeb lõpu segavaks muutunud ruumikitsikusele, loob see töötajatele paremad olme- ja töötingimused ning võimaldab osa Pargi tänava tsehhi tootmisest põhitehasesse kolida.



«See vähendab logistikakulusid ja suurendab sisemist reservi,» ütles Haldna.


Tänu juurdeehitisele on võimalik ühte koondada ka lakkimine, pakkimine, kontrollimine ja muud tegevused, mida seni tehti mõlemas Kolmeksi vabrikus. Ehkki ettevõtte efektiivsuse seisukohalt on dubleerimisest vabanemine hea, tähendab see ühtlasi, et Viljandi tööjõuturule tuleb juurde kümmekond töötut.



Haldna sõnul oli nende inimeste koondamine juba Planeedi tänava juurdeehitisse kodeeritud, ent hiljutised sündmused maailmamajanduses kahandavad töökohtade arvu Kolmeksis veelgi. Kui oktoobris oli seal ametis 260 inimest, siis lähikuudel langeb palgaliste arv ligikaudu 220-ni.



Peamiselt väheneb töötajaskond koondamisega, kuid näiteks katseajal olevad inimesed lihtsalt vabastatakse kohalt.



Võrreldes käesoleva aasta algusega, mil ametis oli 207 inimest, jääb Kolmeksisse ka töötajate arvu kahandamise järel ikkagi rohkem palgalisi. Kahjuks tootmise koomale tõmbamine sellega ei piirdu, sest tellimuste arvu languse tõttu läheb aktsiaselts tuleva aasta esimeses kvartalis üle osalisele tööajale.



Leho Haldna sõnul tähendab 75—90-protsendilise võimsusega töötamine enamikule inimestele neljapäevast töönädalat, kuid samal ajal on masinaid, mis on kõigil nädalapäevadel 24 tundi päevas nii-öelda välja müüdud.



Haldna ütlemist mööda on nõudluse vähenemine esimeses kvartalis tavapärane, sest Kolmeksi toodang on suurel määral seotud ehitussektoriga ja Euroopas külmal ajal eriti ei ehitata. Firma 15-aastase ajaloo jooksul oli käesolev aasta ainus erand, mil isegi esimeses kvartalis tellimuste hulk kahanemise asemel kasvas.



Ülemaailmsel finantskriisil on Kolmeksile otsene mõju, sest hoolimata sellest, kas firma toodetavad mootorikomponendid võetakse kasutusele laevas, kõrghoones või suurel infrastruktuuriobjektil, on peaaegu alati tegemist investeeringutega, mida ilma finantsinstitutsioonide abita ette ei võeta.



«Pooleli olevad projektid tehakse lõpuni, kuid — nagu nüüd kenasti öelda tavatsetakse — uute osas on otsustamine edasi lükatud,» nentis juhataja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles