Janune järv muutus lainetavaks veeväljaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu küündivad vahused lained vanale karussellile külje alla.
Praegu küündivad vahused lained vanale karussellile külje alla. Foto: Elmo Riig / Sakala

On hämmastav, kuidas mõni paik aja jooksul oma ilmet muudab. Kui veel eelmisel sügisel laiusid Võrtsjärve ääres liivarannad, siis nüüd on need kaetud lainetega.


Võrtsjärve ümber elavad inimesed, kes viimastel aastatel mureliku pilguga veekogu kahanemist pidid jälgima, võivad tänavu kergendatult ohata ning järve endist hiilgust imetleda.



Kui kaks aastat tagasi fotograafiga raamatu «Mitmenäoline Võrtsjärv» jaoks pilte käisime tegemas, tuli meilgi leppida võtetega, millel vett napib. Mõnda fotot praeguse vaatepildiga kõrvutades tundub lausa uskumatu, et tegemist on ühe ja sama paigaga.



Teadlaste hinnangul võib Võrtsjärve vee maht periooditi erineda kolm korda. Järve veetase kõigub aastati keskmiselt 1,4 meetrit, erandaastail 2,2 meetrit. Eelmise sajandi kõige kõrgema ja madalama veeseisu vahe oli isegi üle 3 meetri. Madala ja kõrge veeseisuga perioodid vahelduvad umbes 30-aastaste tsüklitena, sellegipoolest muutub keskmine veetase aja jooksul järjest madalamaks.



Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloogia osakonna Lõuna-Eesti sektori peaspetsialisti Ene Randpuu andmetel oli Võrtsjärve veetase eile 107 sentimeetrit üle Rannu-Jõesuu mõõteposti nullpunkti. Sama päeva pikaajaline keskmine on olnud 40 sentimeetrit üle vaatlusposti nulli.



Eelmisel aastal samal kuupäeval oli Võrtsjärve veetase 13 sentimeetrit, 2006. aastal aga lausa 50 sentimeetrit alla vaatlusposti nulli. Seega on 2006. ja 2008. aasta 19. novembri veetaseme vahe suisa 157 sentimeetrit!



Tänavu oli Võrtsjärve veeseis Ene Randpuu sõnul kõige kõrgem 20. aprillil, kui see ulatus 144 sentimeetrit üle nulli.



«Sügisene suurvesi on olnud kevadisest väiksem, kuid praegu vesi Võrtsjärves veel tõuseb: jõed toovad sellesse umbes paar sentimeetrit päevas,» rääkis ta.



Peaspetsialist avaldas lootust, et Võrtsjärve madalveeperiood on möödumas.


«Tänavune seis võib aga jääda ka samasuguseks üksikuks tipuks, nagu oli 2004. aastal, kui 19. novembri veeseis oli 108 sentimeetrit üle vaatlusposti nulli. Enne ja pärast seda olid järvel aga madala veega aastad,» kõneles ta. «Eks me järgmisel aastal näe, mis tegelikult juhtub.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles