Holstre kool pidas auväärset juubelit

, Holstre kooli vilistlane aastast 1975 ja õpetaja aastast 1979
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
175-aastaseks saanud Holstre kooli neljanda klassi õpilased esitavad oma kooli laulu.
175-aastaseks saanud Holstre kooli neljanda klassi õpilased esitavad oma kooli laulu. Foto: Elmo Riig / Sakala

3. novembril 175. aastapäeva tähistanud Holstre kool pole ainult õppeasutus, vaid kogu küla keskus: selle uksed on avatud kõigile ja aknad on veel hilja õhtulgi valged.



Rääkides praeguse Holstre kooli ajaloost, peab alustama tema eelkäijatest Pulleritsu ja Pirmastu koolist.



Esimese Pulleritsu koolmeistri poja Mihkel Miti mälestuste kohaselt hakkas Pulle­ritsul kool tegutsema 19. oktoobril 1833. Liivimaa konsistooriumi andmetel alustas kool tööd 1832. aastal, kuid siis polnud sellel veel Pulleritsu nime.



Esimeses, õlgkatusega koolihoones olid rehetuba ja rehealune ning puidust põrandad. 1841. aasta veebruaris põles see maja maha. 1865. aastal töötas Pulleritsu kool juba uues, kivikatusega hoones, mis asus rehest lahus.



Pulleritsu kooli rohketest juhatajatest on enim tähelepanu pälvinud Jaan Adamson, kes töötas seal aastatel 1852—1879. Tema polnud pelgalt koolmeister, vaid ka rahvavalgustusliku tegevuse ja Aleksand­rikooli mõtte algataja ning raamatukogude asutamise vajaduse väljaütleja. Selle suurmehe pilt ripub Holstre kooli saali seinal ja temale püstitatud mälestuskivi on õppeasutuse lipuplatsil.



Pulleritsul said kooliharidust Mihkel Veske, Kovali talu Hennod, Adam ja Peeter Peterson ning paljud teised, kelle üle meil, tänastel holstrelastel, on põhjust uhke olla.



Holstre valla teine kool oli Pirmastu, mis asutati arvatavasti 1843. või 1844. aastal.



Pirmastu kool asus Holstre mõisast kilomeetri jagu põhja pool. Koolmeistritest on teada Aadam ja Peeter Paulson ning Andres Aavik. Viimati nimetud mehe poja, tuntud muusiku Juhan Aaviku sulest on ilmunud raamat «Muusika radadel», mis annab Pirmastu kooli eluolust põhjaliku ülevaate.



Ajaloos on põgusalt mainitud veel kolmandatki õppeasutust, venemeelset Vasila kooli, mis loodi 1887. aastal, kui algas venestamine. Koolmeistrina tegutses seal Viili-nimeline õpetaja ning pärast selle kooli lõpetamist võis soovija jätkata haridusteed Paistu kihelkonnakoolis. Vasila kooli ei ole arvestatud Holstre kooli eelkäijaks.



Kooliruumide avardamise vajadus kerkis päevakorrale koos kuueklassilise koolikohustuse kehtestamisega. Pul­leritsu ja Pirmastu kool, milles mõlemas käis sel ajal umbes sada last, ei suutnud kõiki õpilasi mahutada.



Esialgu plaaniti mõlemale koolile juurdeehitist, kuid asjatundjad leidsid, et tunduvalt odavam on koolid ühendada. Niisugune otsus tehti 1925. aastal ja kooli uueks asupaigaks valiti Holstre mõisa elumaja koht järve kaldal.



Koolimaja projekteeris arhitekt Volberg ning ehitus algas 1933. aastal. Tööd lõpetati 1935. aasta 21. septembril. Maja läks maksma 54 000 krooni, millest valla osalus oli 11 000 ja laen ehitusfondist 23 000 krooni. Valminud koolimajas oli ruumi 160 õpilasele, kuid esimesel aastal asus seal õppima 145 last.



Õppeasutus nimetati Holst­re 6-klassiliseks algkooliks ning maja


sisseõnnistamise aktus leidis aset 1935. aasta 3. novembril.



Nüüdseks on 1935. aastal valminud maja üle elanud suuri muudatusi.


1998. aastal alanud remondi ja ümberehituse tulemusena sai see keskkütte, sooja vee ja vesiklosetid ning ka ruumidele anti värske ilme. Aastatel 2001-2002 valmisid köök, saal ja muusikaklass. 2003. aastal ehitati võimla ja 2005. aastal arvutiklass ning 2006. aastal uuendati kooli välisilmet.



Maja fassaad näeb praegu välja selline nagu algusaastatel: ilusa punase puitvoodriga. Koos kohaliku pereseltsiga tehti parki ronimislinnak ja palliplatsid. 2006. aastal alustas kooli juures tegevust ka lasteaed ning seetõttu nimetati Holstre põhikool ümber Holstre kooliks.



Holstre kool on ühtlasi küla keskus, mis on avatud kõigile. Meie majas tegutsevad raamatukogu, internetipunkt ja võimla. Koolivaheaegadel ja suveperioodil korraldatakse siin laagreid. Siin on koos käinud näiteks Sakala maleva liikmed ja noored ajakirjanikud, samuti on siin olnud spordilaagrid Tallinna ja integratsioonilaagrid Sillamäe noortele. Lisaks pakume kooliekskursioonidele ööbimisvõimalust.



Enamik meie õpilastest on küll Paistu vallast, kuid oleme hinnatud ka Viiratsi ja Tarvastu valla lapsevanemate seas. Oleme pakkunud tuge Viljandi lastele, kellele suures koolis õppimine pole sobinud. Meil on hea meel, kui oleme suutnud noortel aidata oma kohta leida.



Alates 2004. aastast on Paistu valla koolidel ühine direktor ning aastate jooksul on hulk õpetajaidki tunde andnud kahes koolis. Praegu töötab nii Holstres kui Paistus peale direktori ainult ajalooõpetaja.



Inimesed, kes Holstre kooli tööle tulevad, jäävad siia püsima pikkadeks aastateks. Paljudel juhtudel ei ole nad lihtsalt õpetajad, vaid ka huviringide juhid, külaelu edendajad, ürituste eestvedajad ja nendes osalejad ning vallaelus kaasarääkijad. See ei kehti üksnes staažikate pedagoogide, vaid ka uute noorte õpetajate kohta. Maaõpetaja on ikka veel maasool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles