Viljandi turult saab juba Holstre aiandi värskeid kurke ja tomateid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurk on Tarmo Mõru jutu järgi kapriisne taim.
Kurk on Tarmo Mõru jutu järgi kapriisne taim. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõni nädal tagasi läks Holstre aiandist esimene laar kurke Viljandi turule ja läinud nädalavahetusel lõid sealsamas laineid nende punapõsksed tomatid.

«Igal juhul on selge, et rikkaks selle tööga ei saa. Seda hirmugi ei ole,» ütleb Holstre aiandi peremees Tarmo Mõru, naeratus näol.

Holstre aiandi tomatid ja kurgid on juba 17 aastat Viljandi turul kuulsust kogunud. Aiandi kaupa teatakse ja osatakse hinnata.

Tarmo Mõru sõnul müüvadki nad põhitoodangu turul. Müügileti taga on sõltuvalt päevast Tarmo või Sille Mõru, nende 17-aastane poeg Kermo või mõni sugulane. Kuigi aiandis nõuab hoolt mitu suurt kasvuhoonet, on see perefirma, kus võõrast tööjõudu seni kasutatud ei ole.

«Oleme poja ja sugulastega hakkama saanud. Näiteks käib abis minu 77-aastane ema. Ta on vana, aga väga visa hingega,» räägib Sille Mõru. «Kui veel üks suur kasvumaja valmib ja katmikala pind kerkib kahelt tuhandelt ruutmeetrilt kolme tuhandeni, tuleb tõenäoliselt siiski lisatööjõudu värvata.»

Holstre aiandis kasvatatakse kevadisel ajal veel üheaastaseid lilli ja suures valikus ampleid. Laatadel ja turgudel käiakse müümas ka tomati- ja kurgitaimi. Perenaise sõnul on kevadel tööd väga palju ja see on raske. «Hommikul kell seitse istun autosse ja sõidan turule ning õhtul kell kümme lõpetan.»

Ometi helgib nii tema kui ta abikaasa silmis oma tööst kõneldes rõõm. Erinevalt paljudest teistest põllumeestest nad ei kurda ega virise, vaid kinnitavad, et selline elu meeldib neile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles