Aktiivsed noored soovivad kaaslasi õnnelikuks teha

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kermo Maiste ja Kerli Suurkask soovivad uue organisatsiooni abiga parandada laste ja vanemate suhteid ning muuta noorte elu sisukamaks.
Kermo Maiste ja Kerli Suurkask soovivad uue organisatsiooni abiga parandada laste ja vanemate suhteid ning muuta noorte elu sisukamaks. Foto: Liisi Seil / Sakala

Viljandi maagümnaasiumi noored on loonud organisatsiooni Õnnelik Laps, et pakkuda õpilastele huvitavaid üritusi ning vähendada koolivägivalda.

Ettevõtmist juhib Viljandi maagümnaasiumi X a klassi noormees Kermo Maiste, kes soovis niisugust organisatsiooni asutada juba kuuendas klassis. Toona jäi see tal vanuse tõttu tegemata, kuid käesoleva aasta algul jõudis ta sihile. Kermo Maiste eestvõttel loodud seltsing Õnnelik Laps soovib korraldada õpilasüritusi, parandada laste suhteid vanemate ja kooliga ning edendada noorte omavahelist suhtlemist.

Üks tähtis eesmärk, milleni seltsing tahab jõuda, on koolivägivalla vähendamine.

«Olen väiksena koolivägivalla all kannatanud ja see on ilmselt põhjus, miks tahan teisi aidata,» rääkis Kermo Maiste. Praegu suudab ta juhtunust juba rahulikult ja naerul suuga kõnelda.

«Mind tõesti terroriseeriti, siinsamas koolis ja trennis,» nentis ta. «Kõige hullem oli trennis: mu asju visati WC-potti ja tõmmati vesi peale ning neid riputati igale poole. Trennikaaslased tegid enda arust nalja, aga mulle läks see hinge.»

Noormees ütles, et ilmselt ei mäleta toonased kiusajad praegu nendest seikadest midagi, kuid tema oli enesetapu äärel.

«Hoidsin seda kõike endas ja seetõttu kulus mul juhtunust ülesaamiseks seitse aastat,» lausus Maiste.

«Välja tulin sellest omal jõul. Hiljem, kui rääkisin juhtunust vanematele, aitasid ka nemad. Mõistsin, et ma ei tohiks oma elu kiusajate pärast ära rikkuda,» kõneles noormees.

Kermo Maiste tahab lapsi julgustada, et nad ei hoiaks muresid endale, vaid räägiksid nendest ümberkaudsetele. Samuti soovib ta laste ja vanemate suhteid parandada.

Noormehe klassiõde Kerli Suurkask tõdes, et koolivägivald teeb muret paljudes koolides. «Kermo rääkis mulle, et tahab sellist organisatsiooni algatada, ja ma otsustasin teda igati toetada,» sõnas neiu.

Lisaks suhete parandamisele soovivad organisatsiooni asutajad noorte elu sisukamaks muuta ja korraldada neile huvitavaid üritusi. See aitab nende meelest samuti vägivallaga võidelda.

Seltsingu loomisest on möödas kolm kuud ning selle aja jooksul on Kermo Maiste ja Kerli Suurkask leidnud kaasamõtlejaid ja partnereid. Ettevõtmisega on ühinenud rohkem kui paarkümmend õpilast Viljandi koolidest. Teretulnud on teisedki huvilised, kes soovivad noortetöös kaasa lüüa.

Eestvedajad on leidnud toetajaid Viljandi linnavalitsusest ning koostööpartnereid ettevõtete ja ürituste korraldajate hulgast.

Esimese suurema üritusena korraldab Õnnelik Laps koos Ohutsoon Teamiga 16. juunil Viljandi vanas lennukitehases organisatsiooni tutvustava noortepeo. Üritusel «Summer Feeling» esinevad lauljatar Mia, külalisdiskorid ja tantsutrupid. Tulijad peavad lunastama sissepääsupileti, kuid neid ootavad tänu sponsoritele üllatused ja auhinnad ning õhtu lõpul ilutulestik.

«Tahame firmadele ja ettevõtetele öelda, et kui neil on soovi meid aidata või toetada — mitte ainult raha, vaid auhindade või muu sellisega — on see väga teretulnud!» rõhutas Kermo Maiste.

Hoogsamalt plaanib Õnnelik Laps tegutsema hakata septembris. Noored on koostanud tööplaani, kus on kirjas üritused käesoleva aasta lõpuni.

8. septembril on näiteks kavas aabitsapidu, millega soovitakse aidata Viljandi esimese klassi lastel üksteisega sõbraks saada. Aabitsapeo kava mõtlevad organisatsiooni liikmed ühiselt välja, kuid ellu viivad selle iga kooli noored oma õppeasutuses.

Plaani on võetud mitu diskot, mis on mõeldud I—V ning VI ja VII klassi õpilastele. Needki korraldatakse eri koolides, kuid sinna on oodatud kõigi linna õppeasutuste lapsed.

Kavas on veel karaokestaari valimine, peod, Viljandi koolide olümpiamängud ning loengud, mis peaksid vägivallatsemist vähendama.

Kermo Maiste on esitanud taotluse programmi Euroopa Noored, Viljandi linnavalitsusele ja Eesti kultuurkapitalile ning kavatseb selle saata Avatud Eesti Fondi. Sügisel läkitab ta projekti Swedbanki võistlusele «Tähed särama!».

Projekti ja selle tegemiste kohta annab lähemat infot veebilehekülg onneliklapsviljandi.weebly.com. Abistajad saavad noortega ühendust võtta meiliaadressil kermo.maiste.onneliklaps@gmail.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles