Laenu võetakse mullusest enam

Jana Kask
, Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jana Kask
Jana Kask Foto: Erakogu

Eesti ettevõtetele aprillis väljastatud laenude ja liisingute maht kasvas mulluse sama ajavahemikuga võrreldes 16 protsenti. Märtsis ulatus aastakasv 34 protsendini. Nagu eelmistel kuudel, nii hoidis ka aprillis laenuaktiivsust üleval ettevõtete suurenenud käibevahendite nõudlus.

Seevastu pikaajalist laenu andsid pangad aastatagusega võrreldes vähem. Selle põhjus oli kinnisvarasektori mõõdukam laenutegevus. Samal ajal jätkus laenumahu kiire kasv põllumajandussektoris, kus ettevõtted said pikaajalist laenu ligi 90 protsenti enam kui aasta tagasi.

Eluasemelaenu väljastasid pangad tänavu aprillis 16 protsenti rohkem kui mullu samal ajavahemikul. Kuigi eluasemelaenuturg on kevadel mõnevõrra elavnenud, on laenukäive sel aastal olnud oodatust väiksem.

Eraisikute kindlustunde suurenemine ja pankade soodsad pakkumised on siiski selge märk, et laenuhuvi lähikuudel kasvab. Eraisikute laenuturu aktiivseim osa on autoliising: tehingute arv kasvas aprillis mullusega võrreldes 83 protsenti.

Pankade laenu- ja liisinguportfell kahaneb endiselt, sest uute laenude maht on varem võetute tagasimaksetest väiksem. Eesti ettevõtetele ja eraisikutele antud laenude ja liisingute summa moodustas aprillis 14,7 miljardit eurot. Aastatagusest on see 6,4 protsenti väiksem.

Aprillis väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimarginaal alanes 1,7 protsendini. Nende keskmine intressimäär jäi euribori tõusust hoolimata eelmiste kuude keskmise ehk 3,3 protsendi tasemele. Ettevõtetele antud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär on vähese laenukäibe juures liikunud viimastel kuudel kindla suunata. Aprillis oli see 5,2 protsenti — seega taas viimaste aastate keskmisest kõrgem.  

Laenukvaliteet aprillis mõnevõrra halvenes: maksetähtaega rohkem kui 60 päevaga ületavate laenude osa suurenes kuu lõpuks 0,2 protsendipunkti, 6,4 protsendini.

Ajutiste tagasilöökide kiuste on ettevõtete ja eraisikute laenumakseprobleemid hakanud vähenema. Eesti Pank prognoosib, et aasta lõpul moodustavad pikaajalised viivislaenud laenuportfellist alla 5 protsendi.

Hoiuste aastakasv kiirenes aprillis 5,5 protsendini. Eesti ettevõtete ja eraisikute hoiuste kogumaht suurenes 142 miljonit eurot, 7,6 miljardi euroni. Kuukasvust 85 protsenti moodustasid ettevõtete hoiused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles