Võhma ootab keset suve uisutajaid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võhmalane German Naumenko oli esimene, kes rajataval uisuväljakul jala valgeks sai.
Võhmalane German Naumenko oli esimene, kes rajataval uisuväljakul jala valgeks sai. Foto: Elmo Riig / Sakala

Väikelinn Võhma astub saabuvale suvele vastu täna avatava uisuväljakuga, millel saab lustida ka kõige kuumemal perioodil.

Selle kattest moodustab põhiosa parafiin, ülejäänud koostis on saladus nagu Coca-Colal. Liuelda saab sellel just nagu tavalisel jääl, aga soojaga kate ei sula ja kukkudes on pehmem.

Šveitsi parim meeskond harjutab samal kattel

Rajatise tehnoloogia pärineb Šveitsist. Töö tellis Võhmas tegutsev mittetulundusühing Sinule, mille esindaja Peter Wüth­rich märkis, et sellesarnast liuvälja kasutab suvise harjutusväljakuna isegi Šveitsi parim jäähokimeeskond. Niisugust parafiinkatet kandvaid eri suuruse ja kujuga uisuradu on mitmel pool Kesk-Euroopa ostukeskustes.

«Jääga võrreldes on sellel uisutades vaja veidi rohkem jõudu tarvitada, aga treeningul see ongi hea,» selgitas Wüthrich. Ta lisas, et kui tavaliselt sulatab uisutera jääle õrna veekihi, millel liueldakse, siis parafiinkattel sulab samamoodi vahakiht.

Eile võis näha, kuidas kaar­halli parkettpõrandale asetati puidust põhja ja parafiinkattega tükid. Täna hommikul valati need üle vedela parafiiniga, sulatades nii väljaku siledaks. Selleks kasutati spetsiaalset hooldemasinat, mis Wüthrichi jutu järgi töötab nagu triikraud. Ainult et kui triikrauast tuleb auru, siis sealt kuuma parafiinisegu.

Liuväli avatakse täna kell 15 Võhma endises spordihoones ning seda saab kasutada aasta läbi.  Väljaku pindala on esialgu 120 ruutmeetrit.

Šveitsi firma SkateRun AG esindaja Thomas Speck, kes eile ja täna Võhmas parafiinkatet paigaldas, lubas sellele firma poolt aastase garantii. Samas märkis Speck, et õige kasutuse puhul on katte iga piiramatu. Loomulikult esineb väikseid kadusid, aga üldjuhul kogutakse parafiin, mis sõites välja kriibitakse, pühkimismasinaga kokku ning hooldusmasin valab sellest väljakule uue kihi.

Küünlavabrikant Peter Wüthrich ütles, et sõita võib oma uiskudega, aga neid saab ka väljaku juures olevast laenutusest.

Kuna sõitmiseks peavad uisud olema soojad, on esimesed sammud parafiinkattel raskemad kui jääl. Talvel kulub terve minut, enne kui need harjunud moel libisema hakkavad. Et sõidust kiiremini naudingut saaks tunda, on talvel platsi ääres uiskude soojendamise aparaat.

Peter Wüthrich rääkis, et Euroopas on uisuväljakutel katsetatud mitmesuguseid tehiskatteid, kuid hea tulemus on saadud vaid analoogse parafiinipõhise materjaliga.

«Paigaldusfirma on seda katet nõus panema vaid siseruumidesse,» lisas ta. Väljas tekitab Wüthrichi sõnul raskusi praht, mis parafiini rikub. Samuti oleks õuetingimustes liiga palju muret vihma ja lumega.

Väljakut on plaanis suurendada

Uisuväljaku ehitamise esimese etapi tarbeks saadi Võrtsjärve ühenduse kaudu Leader-programmist ligi 50 000 eurot. Koos mittetulundusühingu Sinule omaosalusega kulub projektile «Lase liugu, Võhma!» 56 000 eurot. Hinna sees on ka platsi korrashoidmise seadmed, atraktsiooni toomine Šveitsist Eestisse ning 30 uisupaari soetamine.

Peter Wüthrich avaldas lootust, et Leader kiidab heaks ka nende järgmise projektitaotluse. Siis võiks uisuala aasta lõpuks suurendada 200 ruutmeetrini. Lähiaastatel on mõttes väljak paisutada 300-ruutmeetriseks.

Kaarhalli esiossa tehakse Wüthrichi sõnul kartautode rada ning hoones on plaanis korraldada ka küünlanäitusi.

«Hea, et vana spordihoone uuele elule ärkab,» rõõmustas Võhma linnapea Avo Põder. «Müts maha küünlavabriku rahva ees, kes on seda asja ajanud. Usun, et tänu liuväljale suureneb Võhma tuntus ja paraneb maine.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles