Mivar-Viva otsib endiselt häid õmblejaid

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustis Mivar-Vivasse jõudnud masin suudab vahetuse jooksul teppida 1000 tekki, aga selleks et neid ääristada ja valmis tooteks viimistleda, on vaja ka õmblejaid. Tegevdirektor Toomas Värva sõnul on väljaõppinud õmblejatest endiselt puudus ja seetõttu töötab miljoneid maksev seade praegu vaid ühes vahetuses.
Augustis Mivar-Vivasse jõudnud masin suudab vahetuse jooksul teppida 1000 tekki, aga selleks et neid ääristada ja valmis tooteks viimistleda, on vaja ka õmblejaid. Tegevdirektor Toomas Värva sõnul on väljaõppinud õmblejatest endiselt puudus ja seetõttu töötab miljoneid maksev seade praegu vaid ühes vahetuses. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehkki töötus on Viljandimaal kasvama hakanud ja tekstiilitööstuses üks suur koondaminegi teada, pole Mivar-Vival õnnestunud oma uuele tekimasinale kahe vahetuse tarvis õmblejaid leida.


Itaalia päritolu tekiteppimisseade jõudis Mivar-Vivasse mõni kuu tagasi ja terve august kulus selle häälestamisele. Septembriks jõuti niikaugele, et võis masina ametlikult tööle panna, kuid seda sai teha vaid ühes vahetuses.



«Teise vahetuse tarvis õmblejaid ei jätku,» tõdes ettevõtte tegevdirektor Toomas Värva.



Et arvutiga juhitav seade suudab vahetuse ajal teppida kuni 1000 tekki ja üks õmbleja jõuab neid sama aja jooksul ääristada 100—300, vajab firma igasse vahetusse umbes viit õmblejat. Vahetuse peale tuleb palgale võtta ka kolm-neli abitöölist, kes tegelevad toodete pakkimise ja muu säärasega.



Toomas Värva püüdis kvalifitseeritud töötajaid värvata Wendre Võhma vabrikust, mis detsembri keskel kinni pannakse, kuid esialgu pole keegi sealsest 40-liikmelisest kollektiivist kohe ametisse asuma nõustunud.



«Wendre inimesed on võib-olla valmis tulema järgmisel aastal, kui koondamisraha käes, kuid mitte nüüd,» nentis ta. «Samas on just sügisel tekitootmise tipphooaeg ja meil on inimesi kõige rohkem vaja.»



Värva sõnul pole välistatud, et Võhmas töötuks jäävad õmblejad leiavad Mivar-Vivas teenistust ka aasta lõpul või järgmise aasta algul. Samas peaksid need, kes tahavad uues kohas kindlad olla, selle vastu võtma kohe.



«Kas paari kuu pärast veel vabu kohti on, sõltub sellest, kuidas meie üleskutsele reageeritakse,» viitas Värva eelmisel nädalal «Sakalas» ilmunud töökuulutusele. Muu hulgas lubatakse reklaamis, et pakkumine ei aegu, ja üldjoontes kinnitab seda ka tegevdirektor.



«Väljaõppinud ja head õmblejad saavad tööd varem või hiljem, sest mõni inimene läheb vahepeal ikka ära,» põhjendas ta.



Veidi teine lugu on abitöölistega. Kui alles aasta tagasi oli ka neist nii suur puudus, et olukord hakkas Toomas Värva kirjeldust mööda juba tööliste diktatuuri meenutama, siis nüüd on lihttööjõudu pigem üle kui puudu.



Palgasurve pole muutunud majandusoludest hoolimata eriti järele andnud ning sel aastal on Mivar-Vival tulnud töötajate tasu 15—20 protsenti tõsta.


«Seni oleme seda teha saanud, kuid eks näis, mida järgmised aastad toovad,» sõnas firma juht.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles