Muinsuskaitsekuul käib töö parkides

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi muinsuskaitse selts hakkab korrastama Vana kalmistut.
Viljandi muinsuskaitse selts hakkab korrastama Vana kalmistut. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Äsja alanud muinsuskaitsekuu märksõnad Viljandimaal on pargid ja kalmistud.

Muinsuskaitse vaneminspektori Anne Kivi sõnul on suuremad tööd plaanis Tarvastu kalmistul.

«Ette võetakse teeäärne osa kalmistu kiviaiast,» rääkis Kivi. «Aastate jooksul on aia peale kogunenud igasugust rämpsu. Esikülg on juba tehtud, nüüd ootab järge ülejäänud osa.»

Karulas koristatakse 7. mail, «Teeme ära!» talgupäeval mõisnike matmispaika, mida on aegade jooksul hirmsasti rüüstatud.

«Rüüstamine hakkas pihta juba siis, kui mõisnikud meilt lahkusid, nii et see pole kindlasti ainult nõukogudeaegne ilming,» sõnas Kivi. «Oleks tore, kui sealt saaks vähemalt rämps ära koristatud.»

Ta rääkis, et maa kuivab järk-järgult ning paljudes kohtades hakatakse koristamisega pihta juba varem, näiteks Kõpu pargis ja kalmistul. Seal on talgud samuti 7. mail. Plaanis on korda teha ka Vana-Võidu ja Suislepa mõisa park.

Viljandi muinsuskaitse selts korraldab traditsiooniliselt 12. mail talgud Viljandi Vanal kalmistul, kus koristatakse kultuuri- ja ajalootegelaste haudu.

Paljudel kalmistutel võib veel lund leida, kuid tugev tuul ja päike kuivatavad maa lähemal ajal loodetavasti ära.

Seekord on varasematest aastatest rohkem mõeldud noorte kaasamisele. Selleks on koolid üle Eesti kutsutud osa võtma pärandihariduse projektist «Tagasi kooli», kus suurte kogemustega spetsialistid on valmis olema kuu aja jooksul vabatahtlikuna koolides külalisõpetajaks.

Muinsuskaitsekuud on peetud igal kevadel 1985. aastast, et meie rikast ja huvitavat kultuuri- ja ajaloopärandit rahvale lähemalt tutvustada ning talgutöödega mälestisi ja kultuuriloolisi paiku prahist ja võsast puhastada.

Kogu Eestis korraldatakse palju ekskursioone ja õppekäike, heakorratalguid, seminare, loenguid ja näitusi.

Laupäeval, 14. mail on muuseumide ööl avatud muuseumid ja teised mäluasutused. Muinsuskaitsekuu kestab rahvusvahelise muuseumipäevani 18. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles