Aasta õppija talletab mälestused

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa aasta õppija Enno Kell tõdes, et koolitusgruppides on ta sageli ainuke mees õrnema soo esindajate hulgas. «Mehed ei taha kodust välja tulla,» nentis ta. Tunnustuse pälvinud
pensionärile ulatas lilled täiskasvanud õppija nädala Viljandimaa koordinaator Tiiu Männiste.
Viljandimaa aasta õppija Enno Kell tõdes, et koolitusgruppides on ta sageli ainuke mees õrnema soo esindajate hulgas. «Mehed ei taha kodust välja tulla,» nentis ta. Tunnustuse pälvinud pensionärile ulatas lilled täiskasvanud õppija nädala Viljandimaa koordinaator Tiiu Männiste. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi täiskasvanud õppija nädala korraldajad andsid kolmapäeval pärimusmuusika aidas auhinna neile, kes väärivad tänavuse aasta jooksul elukestva õppega tegelemise eest erilist tunnustust.



Viljandimaa aasta õppijaks nimetatud pensionär Enno Kell ütles pärast auhinna vastuvõtmist, et säärane tunnustus tuli talle ootamatult. Peale kodumaakonna tähelepanu pälvis ta ka üleriigilise aasta õppija eripreemia parima seeniorõppija tiitli.



79-aastane Enno Kell osales möödunud õppeaastal projekti «Võrdsed õppimisvõimalused igale tahtjale» (VÕIT) arvutikoolitusel. Tänavu jätkab ta selles valdkonnas teadmiste täiendamist järgmisel koolitusel.



Enno Kell on ostnud endale arvuti ning tähendab üles oma elulugu.


«Olen kirja pannud mälestusi sündimisest kuni tänapäevani. Selle tunnustamisürituse lisan nüüd ka siia,» rääkis ta.



Märkmeid teeb Võrtsjärve ääres elav pensionär oma sõnul selleks, et hilisemad põlvkonnad saaksid aimu omaaegsete kalurite elust, tööst ja maailmavaatest.



«Kalameeste igapäevatöö pole ainult rabamine, selles on ka palju huumorit. Võib-olla on mõnel huvitav lugeda, kuidas nad üksteist alt püüdsid tõmmata ja teisi tükke tegid,» muheles ta.



Auväärsesse ikka jõudnud kalur tõdes, et varem pole tal lihtsalt olnud aega õppida. «Minu algkooliaastad langesid Teise maailmasõja päevadesse ja pärast kutsekoolis käimist oli vaja kohe tööle hakata.»



Valiti kaks aasta koolitajat


Aasta koolitajateks valis täiskasvanud õppija nädala Viljandimaa tugigrupp seekord kaks inimest: Aili Mängeli ja Elke Küti.



Viljandi Grand Hoteli teenindusjuht Aili Mängel on viimase kahe aasta jooksul korraldanud Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpetajatele ja õpilastele ning Viljandi veiniklubile ja Lions-klubi liikmetele Prantsuse veinide koolitust ning jaganud ettekandjatele klienditeeninduse algtõdesid.



Tunnustajate sõnul tõstab ta oma koolituste abil nii Viljandimaa kui kogu Eesti veini- ja teeninduskultuuri.



Eraettevõtja Elke Kütt väärib aga tunnustust selle poolest, et on koolitanud Martina ilusalongis tasuta ja entusiasmist umbes 20 küünetehnikut.



«Nii mõnigi 40-aastane inimene on tänu temale teinud kannapöörde ja alustanud uut elu ilumaailmas,» märkisid tema soovitajad.



Elke Kütt on korraldanud ka Viljandi naistele ja naisteühendustele mitmesugustel teemadel salongiõhtuid.



Linnaraamatukogu pälvis tänusõnu


Aasta koolitussõbralikema organisatsiooni tiitli sai Viljandi linnaraamatukogu.



Kandidatuuri ülesseadjate veendumuse kohaselt on linnaraamatukogu maakonna raamatukogude töötajatele täiendusõppe keskus: seal korraldatakse regulaarselt teabepäevi, loenguid, õppereise riigi teistesse raamatukogudesse, erialaseid nõustamisi ning antakse infot täiendusõppe võimaluste kohta.



Oma töötajatele pakub linnaraamatukogu võimalust osaleda kohalikel ja üleriigilistel teabepäevadel ja koolitustel. Nad saavad stažeerida välismaal, näiteks Saksamaa ja Soome raamatukogudes. Erialastel koolitustel võimaldatakse töötajatel osaleda tööaja piires, säilitades neile sajaprotsendilise palga.



Viljandi linnaraamatukogu juhataja Evi Murdla nentis tunnustust vastu võttes, et kõik eespool öeldu on saanud võimalikuks tänu raamatukogu väga heale kollektiivile.



Viiratsi vallavalitsus soosib õppimist


Viljandimaa aasta koolitussõbralikemaks omavalitsuseks valiti Viiratsi vallavalitsus, keda tunnustamisüritusel esindas vallavanem Väino Luik.


Kandidatuuri ülesseadjate jutu järgi on Viiratsi vallas loodud koolilõpetajate, tudengite ja paremate õpilaste toetamise süsteem ning kohalik raamatukogu propageerib täiskasvanutele mõeldud koolitusi.


Omavalitsuse töötajad osalevad agaralt täiskasvanutele mõeldud koolitustel ning on kogu vallarahvale eeskujuks.



Soovitajate hinnangul toetab Viiratsi vallavalitsus mittetulundusühingute korraldatud koolitusi ning arenguvõimalust vajavaid inimesi. Valla rahvamajades tegutseb palju huviringe nii lastele kui täiskasvanutele. Igal aastal korraldatakse traditsioonilisi haridus- ja spordiüritusi ning kord kuus potsatab iga leibkonna postkasti valla kulul ajaleht «Kuukiri».



Väino Luik sõnas tunnustust vastu võttes, et kõik öeldu on küll õige, kuid arenguruumi omavalitsusel jätkub. «Meil on kindlasti veel väga palju ära teha ja oleme selleks ka suutelised.»


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles