Viljandimaa koolide väitlust ähvardab hääbumine

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbrapäeva väitlusel astus võistlustulle Jakobsoni kooli võistkond koosseisus Erkki Jaanhold, Heleen Kallaste ja Kristjan Kookmaa.
Sõbrapäeva väitlusel astus võistlustulle Jakobsoni kooli võistkond koosseisus Erkki Jaanhold, Heleen Kallaste ja Kristjan Kookmaa. Foto: Erakogu

14. oktoobril tuleb Jakobsoni gümnaasiumis maakonna õpilaste väitlusturniir, kuid kahjuks napib sellel osalejaid, sest kunagi siinsetele koolidele head mainet loonud alaga tegelemine on soiku jäänud.


Kavandatava turniiri teema on «Kohustuslik religiooniõpetus keskkoolis on põhjendatud». Samal teemal võetakse mõni päev hiljem mõõtu Eesti väitlusseltsi korraldatavatel üleriigilistel meistrivõistlustel.



«Meie üritus ongi mõeldud ettevalmistusena meistrivõistlusteks,» ütles Jakobsoni kooli väitlusõpetaja Juta Kletten­berg.



Tema sõnul ei paku koolisisesed kohtumised küllalt esinemiskogemusi ega võrdlusvõimalust. «Oma koolis võib tunduda, et ollakse tugevad tegijad, ent suurematel turniiridel selgub, et päris nii see pole.»



Paraku on teiste maakonna koolide huvi väitluse vastu aastatega kahanenud ning maakondlikule kohtumisele koguneb osalejaid kasinalt.



Ometi sai Eesti väitlusliikumine 1994. aastal alguse just Viljandimaalt, kui selle esimese propageerija Mihkel Rebase eestvõttel kogunesid Jakobsoni gümnaasiumi väitlejad Tallinna 7. ja 49. keskkoolist ning Tarvastust. Tugev meeskond kujunes peagi välja ka maagümnaasiumis.



Ala soodsast kasvupinnasest andis tunnistust pisut naljakaski tõsiasi, et juba kaks aastat hiljem võitis Jakobsoni kooli võistkond õpetaja Jaan Usina juhendamisel Läti lahtised meistrivõistlused, edastades 19 lõunanaabrite meeskonda. Eesti meistrivõistlustel osalesid edukalt nii Jakobsoni kui maagümnaasiumi õpilased.



Kõigi kolme eelmainitud Viljandimaa kooli väitlusklubid olid aastaid ka Eesti väitlusseltsi liikmed ning aeg-ajalt võtsid üritustest osa teistegi koolide esindused.



Nüüdseks on väitluskohtumiste ja -koolituste järjepidevust hoidma jäänud vaid Jakobsoni kool. Sealne klubi kuulub praegu ainsana Eesti väitlusseltsi, mille paremaid treenereid on kutsutud õpetust jagama ka viljandimaa­lastele.



«Kui 2007. aasta kevadel käisid seltsi koolitusel kolme linnagümnaasiumi kõrval ka Tarvastu gümnaasium ja Tääksi põhikool, siis eelmise õppeaasta algul osales sellel vaid Paalalinna gümnaasium,» nentis Juta Klettenberg.



Paalalinna koolis on praegu kolm võistkonda ning väitlejad kavatsevad osaleda ka tuleval nädalal Jakobsoni kooli turniiril.



Tarvastu gümnaasiumis on väitlusõpetus valikaine ja koolis tegutseb ka väitlusring. Oma võistkonda pole siiski kavas maakondlikule turniirile saata.



Kooli õppealajuhataja Kersti Vunderi sõnul piirduvad algajad väitlejad seekord turniiri jälgimisega. «Neil pole võistlustulle astumiseks veel piisavalt kogemusi. Asi hakkab vahepealse mõõna järel alles hoogu koguma,» rääkis ta.



Maagümnaasiumis praegu otseselt väitlusega ei tegelda, küll aga on seal hulk teisi võimalusi suulist väljendusoskust arendada. Nagu ütles emakeeleõpetaja Irene Artma, saab seda teha koolilehe reporterina, deklamaatorina ning osaledes «Meediamulli» võistlusel, õpilasesinduse töös ja näiteringis. Humanitaarklassidele on ka eraldi kõneõpetuse kursus.



Artma lisas, et maagümnaasiumi puhul ei saa siiski rääkida väitluse vastu huvi puudumisest, sest oma meeskonna saadavad välja nemadki. «Ka koolitustel on õpilased osalenud meelsasti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles