Hõbemedalist kogub suveks hoogu

Madis Luik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala eest Tallinnas Eesti mitmevõistluse sisemeistrivõistlustel hõbeda saanud Viljandimaa kergejõustiklane Tarmo Riitmuru üritab täna auhinnalisa korjata Eesti üksikalade tiitlivõistlustelt.
Nädala eest Tallinnas Eesti mitmevõistluse sisemeistrivõistlustel hõbeda saanud Viljandimaa kergejõustiklane Tarmo Riitmuru üritab täna auhinnalisa korjata Eesti üksikalade tiitlivõistlustelt. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Nädala eest Tallinnas Eesti mitmevõistluse sisemeistrivõistlustel hõbeda saanud Viljandimaa kergejõustiklane Tarmo Riitmuru üritab täna auhinnalisa korjata Eesti üksikalade tiitlivõistlustelt.

Eesti talvistel mitmevõistluse meistrivõistlustel kogus Tarmo Riitmuru seitsmevõistluses 5888 punkti. See tulemus andis talle tugevas rahvusvahelises konkurentsis küll neljanda koha, aga kodustel tiitlivõistlustel pälvis ta Andres Raja järel hõbeda.

Maailmarekordi tunnistaja

Nädala eest Tallinnas peetud ning Eesti kergejõustiku ajaloos omamoodi verstapostiks kujunenud võistlustel ületasid osalejad ridamisi eri kaaluga tipptulemusi.

Teenitult pälvis enim tähelepanu Lasnamäe hallis uue seitsmevõistluse maailmarekordi püstitanud ameeriklane Ashton Eaton. Tähelepanu keskmesse tõusis ka parima eestlasena teise koha saanud Andres Raja, aga sootuks vähe äramärkimist leidis kokkuvõttes neljandaks tulnud, ent eestlastest teise punktisumma korjanud Tarmo Riitmuru.

Ashton Eatoni püstitatud uus seitsmevõistluse maailmarekord on 6568, elu parima seitsmevõistluse tegi 6114 punktiga lõpetanud Andres Raja ning eneseületusega sai hakkama ka Tarmo Riitmuru, kes korjas senise karjääri õnnestunuimas seitsmevõistluses 5888 punkti.

Jaanuari viimasel päeval 25-aastaseks saanud, Viljandimaa kergejõustikuseltsi Sakala esindav Tarmo Riitmuru nimetas tulemust korralikuks. «Punktisumma on küll hea, kokkuvõttes võib võistlustki korralikuks nimetada, kuid üllatavaid tulemusi polnud, ehkki enamiku alasid suutsin teha maksimumi lähedaselt,» lausus mitmevõistleja. «Õnnestumise protsent oli normaalne.»

Tarmo Riitmuru seletas, et tal polnud õnnestunud sisemeistrivõistlusteks üldist vormi kõige paremini ajastada ning see oli põhjus, miks sportlane nimetas hõbeda andnud mõõtuvõttu pigem korralikuks soorituseks kui suureks kordaminekuks.

6000 on jõukohane

Mehe jutu järgi polnuks 6000 punktini jõudmine ebareaalne. Punkte ütles ta olevat kaotsi läinud nii sprindis ja kaugushüppes kui ühel oma trumpalal, teivashüppes.

Kaugushüppes mitmevõistleja kohta võrdlemisi hea 7.14 kirja saanud sportlane peab oma võimeid sel alal suuremaks. «Mitmevõistluses olen hüpanud 7.38,» teatas ta. Veidi ebaõnnestunud 60 meetri jooksu läbis Riitmuru ajaga 7,21 ja teivashüppes sai kirja 4.90.

Enese suhtes üpris kriitiliselt meelestatud mitmevõistleja tõdes samas, et saab rahul olla kuulitõuke tulemusega 14.18. Konkurentidega võrreldes olid see arv küll keskpärane, kuid sportlase sõnul on just kuulitõuge olnud tema nõrgemaid alasid. «Viimasel ajal olen sellele senisest rohkem vaeva ja aega kulutanud ning seekord tuli päris korralikult välja,» lausus ta. 14.18 olevat tal mitmevõistlusel sel alal paremuselt teine tulemus.

Elu parim tõkkesprint

Tarmo Riitmuru ainus isiklik tipptulemus sündis Tallinnas 60 meetri tõkkejooksus, kus Viljandimaa mehele märgiti ajaks 8,17. Nuriseda polnud põhjust ka kõrgushüppe 2.07 üle. «Ületasin selle kõrguse kolmandat korda — nüüd võiks juba 2.10-st ka jagu saada,» lausus ta.

Tugevas rahvusvahelises konkurentsis 63 punktiga esikolmikust välja jäänud Tarmo Riitmuru kogutud 5888 punkti on Euroopa kergejõustiku sisehooaja viies tulemus ning nagu sportlane mainis, võiks sellele tuginedes mõelda ka eelseisvatele Euroopa meistrivõistlustele. «Paraku on kaks tugevamat eestlast ees ning tiitlivõistlusele meilt üle kahe ei pääse,» lausus ta.

Ihkab 8000 punkti meeste klubisse

Pealinnas Rein Soku käe all harjutav Viljandimaa kergejõustiklane on eelseisva välishooaja sihiks seadnud maailmameistrivõistluste normi täitmise. Isegi A-normi 8200 peab ta täiesti reaalseks, rääkimata siis 200 punkti võrra nõrgemast B-normist. Seni mitmevõistleja oma parimatel suvistel mitmevõistlustel siiski 8000 piiri veel alistanud ei ole.

«Midagi utoopilist selles pole. Kui suudan hoiduda vigastustest ning saan korralikult harjutada, on B-norm mulle kindlasti jõukohane,» lausus ta.

Täna ja homme Tallinnas peetavateks Eesti sisekergejõustiku meistrivõistlusteks on Tarmo Riitmuru end kirja pannud kahel alal: 60 meetri tõkkejooksus ja teivashüppes.
Oma võimalusi medalini jõuda hindas Sakala sportlane kõige suuremaks teivashüppes, ent pidas õnnestumise korral võimalikuks jõuda esikolmikusse ka tõkkesprindis.

TULEMUSED

Tarmo Riitmuru kogus Eesti meistrivõistlustel seitsmevõistluses 5888 punkti. Üksikalade tulemused olid järgmised:
• 60 meetri jooks — 7,21
• kaugushüpe — 7.14
• kuulitõuge — 14.18
• kõrgushüpe — 2.07
• 60 meetri tõkkejooks — 8,17
• teivashüpe — 4.90
• 1000 meetri jooks — 2.46,18
Allikas: võistluste protokoll

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles