Talunik ihkab häid masinaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustverre kogunenud masinahuvilised jälgivad kooreli tööd - nii saab kuuldud jutu järel maaharimisriistade võimekusest kõige parema pildi.
Olustverre kogunenud masinahuvilised jälgivad kooreli tööd - nii saab kuuldud jutu järel maaharimisriistade võimekusest kõige parema pildi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Neljapäeval olid Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli majandushoonete kõrval olevale põllule uudistamiseks ritta seatud võimsad Fendti traktorid Saksamaalt ja Väderstadi maaharimisriistad Rootsist.


Uusi masinaid ja haakeriistu tuli Olustverre takseerima kaugel elavate põllumeeste kõrval ka omakandimehi, sealhulgas Tarvastu valla talunikke.

«Niisugune väetise- ja teraviljakülvik on mul juba mitu aastat kodus olnud, aga mul on vanem väljaanne,» ütles Nukikese osaühingu juhataja Andrus Jürgenson teise osaühingu, Suislepa Vilja juhile Enno Feld­veberile. «Teeb päris hea töö.»

Mitte kõik peremehed ei saanud endale lubada Olustverre-sõitu, sest oli vihmata päev ning seetõttu võimalus võtta põllult, mis veel võtta annab — poolteist kuud kestnud vihmane ilm on viljalõikuse sügisaega juhtinud.

Ent Nukike oli omadega nii-öelda mäel: neljapäevaks oli kolmesajast hektarist lõikamata vaid kuus. Ka Suislepa viljafirma oli ümmarguselt tuhande hektari koristamisega jõudnud lõpusirgele.

«Kombain oleks ära uppunud, kui poleks topeltrattaid alla pannud,» sõnas Enno Feld­veber ja lisas, et nii head viljasaaki polegi tal varem olnud. Aga vihm rikkus tera kvaliteedi.

Kaks Tarvastu valla viljakasvatajat liikusid ringi uusi külvikuid uudistades, kuni jõudsid nii väljanägemise kui omaduste poolest iselaadseni. Selle juures jagas neile selgitusi Väderstadi firma hooldusinsener Kalev Laas.

Külvik kannab küljel nii Rootsi Väderstadi kui Kanada Seed Hawki nime. Punast värvi osad on rootslaste ja mustad kanadalaste töö, agregaat on kokku pandud Rootsi väikelinnas.

Kanada laiadel mustmullavööndi väljadel kobestab kündmata põldu ning külvab korraga väetist ja seemet 25 meetri laiune agregaat. Rootsis monteeritu on üksnes kuue meetri laiune. Meie maadele liiga laiad masinad ei sobi.

«Külvik vajab suurt, 300—320-hobujõulist traktorit, nii et suur Fendt on just paras seda vedama,» lausus Kalev Laas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles