Viljandi järve jää peab uisutajatele vastu

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi järve jää paksuseks mõõdeti kolmapäeva hommikul 17 sentimeetrit ning see on piisav, et inimest kanda.

Järve ranna heakorra eest vastutava Viljandi Spordikeskuse juhataja Mati Jürissoni sõnul võib nii paksu jääga minna järvele uisutama, kuid turvalisuse tagamiseks tasub uisutama minna alati kellegagi koos, sest rahanappuse tõttu pole sellest aastast rannas alalist valvurit.

«Kindlasti tuleks vältida pilliroogu sattumist, sest seal on jää palju õhem,» lausus Jürisson. Väga ohtlik on jää ka Huntaugu rannas. Eelmisel talvel pani linnavalitsus sinna üles ohust teatavad märgid ning need peaksid sinna jõudma ka tänavu.

Vetelpäästespetsialist Helgi Lutvei ütles, et lumetu ilmaga tekkinud kristalselt selge jää peale võib minna, kui selle paksus on 7 sentimeetrit. Lumesajuga moodustunud jää peaks olema vähemalt 10 sentimeetrit paks.

Kui esialgu on järvel uisutajaid vähe, siis varsti nende hulk kasvab, sest Viljandi rattaklubi teeb ettevalmistusi uisuringi rajamiseks. Klubi presidendi Loit Kivistiku sõnul on kindlaks määratud, et uisunädal kestab sel hooajal 1.—7. jaanuarini ning teine Mulgi uisumaraton peetakse 8. jaanuaril.

Mulgi maraton on ka 2011. aasta Eesti maratonuisutamise sarja esimene etapp. Sellele järgnevad võistlused Paunkülas, Võrus ja Pärnus. Nagu mullu, on Viljandis kavas rahvasõit, poolmaraton ja maraton, erinevus on vaid selles, et kui kaks lühemat distantsi on endiselt 10 ja 30 kilomeetrit, siis maratoni pikkust on vähendatud 50 kilomeetrini mulluse 70 asemel.

Eelmisel talvel korraldatud uisunädal kogus suure hulga osalejaid. Eriti palju kaasalööjaid oli küünlavalgusõhtul ning uisukarnevalil. Kivistiku selgitust mööda on ka tänavu kavas üllatusi. «Karneval tuleb seekordki,» kinnitas ta. «Küünlavalgusõhtu mullu suure tuule tõttu ei õnnestunud ja me ei tea veel, kas kordame seda.»

Uisumaratoni rajameister Koit Teder on juba jääd proovinud ja kinnitas eile, et praegu on see uisutamiseks väga hea. Jääl on küll härmatis ja sentimeetri jagu lund, kuid uisutajat see ei sega. Juba lähipäevil on tal kavas viie kilomeetri pikkune uisurada sisse lükata.

Tagasi üles