Naeratamist ei tohi takistada suust puuduvad hambad

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi hambakliiniku peaarst Anna Adari ütleb oma pikaajalisele töökogemusele tuginedes, et õigel ajal ravimata hambad võivad põhjustada tõsiseid haigusi. Täna, rahvusvahelisel suu tervishoiu päeval, ei ole liiast seda taas meelde tuletada.



Kahjuks näitab kogemus, et elu kallinedes on üha rohkem neid inimesi, kes jõuavad ravile hilinemisega.



«Kui vaevused ei ole väga suured, lükatakse arsti juurde minekut edasi. Paraku ei parane hambakaaries kunagi iseenesest, vaid ainult süveneb. Mõnel areneb põletik lõualuus nii märkamatult, et ta ei pruugi sellest ise arugi saada - pole paistetust ega valu. Kõik sellised infektsioonid võivad aga halvasti mõjuda südamele, neerudele ja teistele organitele, põhjustada krooniliste põletike ägenemist või uue põletiku esile kutsuda. Haige hammas on kogu keha mure,» kõneleb Anna Adari.

Osa inimesi vaateväljast eemal

Kuigi ükski Viljandi hambaarst pole tööta ja hambakliinikus on kõigi tohtrite juurde lühem või pikem järjekord, tundub, et osa inimesi jääb stomatoloogide vaateväljast eemale ega ravi oma hambaid üldse või teeb seda alles viimases hädas.

Välismaal, kus hambaravi on samuti kallis, arvestavad inimesed sellega ja panevad raha vähehaaval kõrvale, et seda oma tervisesse investeerida. Mida varem arsti juurde minnakse, seda lihtsam on ravi ja väiksem arve.

Haigekassa kompenseerib täiesti kuni 19-aastaste noorte hambaravi ja valikuliselt ortodontilise ravi, olenevalt hambumuse anomaalia eripärast.

Koolilapsed kõige paremini ravitud

Viljandi hambakliiniku moodne, niinimetatud liikuv ravitool käib kolmes koolis: Kärstna ja Raudna põhikoolis ning Suislepa algkoolis. Teistesse selle raviasutuse hoole all olevatesse koolidesse Saarepeedile, Pärsti, Tääksi, Puiatusse ja Ramsile sõidavad arstid kohale, kontrollivad laste hambad üle ja vajaduse korral tulevad lapsed ise või koos vanemaga kliinikusse ravile. Kõigis koolides pole lihtsalt hambaravitooli jaoks sobivaid ruume, mõnes on aga lapsi nii vähe, et kalli ja suure aparaadi kohaleviimine on mõttetu.

Linnakoolidest on hambakliiniku hoole all Jakobsoni gümnaasium ja Kaare kool. Esimeses on sisustatud ka hambaravikabinetid.

Rohkem tähelepanu vajavad pisikesed lapsed, kes pole veel kooli jõudnud. Nende tervise eest peavad eelkõige hoolt kandma vanemad ja kui vaja, nendega hambaarsti juurde minema.

Hambad tasuta korda

Kuigi hambad peavad kogu aeg korras olema, on mõttekas 18-aastaselt kindlasti stomatoloogi juures käia. Selles eas lõpetab hulk noori gümnaasiumi või on seda äsja teinud. Nad lähevad edasi õppima ja raha on napilt, hambaravi muutub neile aga tasuliseks. Kui hambad on enne korda tehtud ja suuhügieeni reeglitest kinni peetakse, ei ole heal juhul hambaarsti abi enne tööleminekut vajagi.

2002. aastal korraldati Viljandis seminar «Hambahaigused ja nende ennetamine». Seal rääkis tollane ülikooli dotsent Silvia Russak, et stomatoloogide selts palus sotsiaalministeeriumile ja haigekassale saadetud kirjas haigekassal enda kanda võtta vähemalt hammaste väljatõmbamise ja ägedate põletike ravi kulud, sest muidu võib olukord inimesele eluohtlikuks muutuda.

Praegu nendib Silvia Russak, et see on saavutatud. Kui hammas ägeda põletiku tõttu eemaldatakse või kui mäda eemaldamiseks tuleb teha lõige, maksab selle eest haigekassa.

Puudega inimestele hüvitis

Teine hambaarstide suur töövaldkond on proteeside valmistamine ja paigaldamine.

Osa patsiente saab hambaproteeside valmistamiseks 4000 krooni hüvitist kolme aasta jooksul. Seda makstakse vanaduspensionäridele ja kõigile alates 63. eluaastast.

Tänavu 1. septembrist saavad 4000-kroonist toetust ka kõik puudega inimesed sõltumata sellest, kui vanad nad on.

«Hammaste puudumine ei ole ainult kosmeetiline probleem. Kui inimesel pole närimiseks vajalikke purihambaid, peab ta toitu kuidagi esihammastega pudistama, see jääb jämedaks ja võib põhjustada mao-sooletrakti haigestumise, kõige halvemal juhul isegi haavandite tekke. Rääkimata sellest, et inimest, kes ei söanda naeratada, sest ta suu on hammastest tühi, ähvardab stress,» tõdeb Anna Adari.

HÜVITIS
Osa ravist on tasuta või osaliselt hüvitatud.
• Kuni 19-aastaste noorte hambaravi (ka proteesid) on tasuta.
• Tasuta on erakorraline abi (hamba eemaldamine ja mädakolde avamine ägedate eluohtlike põletike korral).
• Haigekassa kompenseerib kindlustatud inimestele hambaravi 300 krooni, rasedatele ja alla üheaastase lapsega emadele 450 krooni ulatuses aastas.
• Hambaproteesid hüvitatakse vanaduspensionäridele, üle 63-aastastele ja kõigile puudega inimestele vanusest sõltumata kolme aasta jooksul 4000 krooni ulatuses.

Allikas: Viljandi hambakliinik

ARVAMUS
Silvia Russak,
Tartu ülikooli emeriitdotsent

Üpris sage on piimahammaste kahjustus. Vanemad peaksid juba kaheaastase lapsega hambaarsti juures käima, et kolmeselt ei tuleks hakata hambaid välja tõmbama.

Kommide söömine on hammastele kahjulik. Paljud soomlased näiteks annavad neid lapsele ühel päeval nädalas, ka sünnipäeva ja jõulude ajal.

Ohtlikud on magusad joogid - kodus suhkruga tehtud mahla ei saa siia ritta panna. Poejookides teevad halba ja võimendavad kahjulikke omadusi säilitusained.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles