Nova Hausi majavabrik läks pankrotti

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nova Haus Elemendi majavabriku esisel platsil, mis veel kevadel oli tuubil täis äraviimist ootavat kaupa, valitseb tühjus, sest tehas seisab.
Nova Haus Elemendi majavabriku esisel platsil, mis veel kevadel oli tuubil täis äraviimist ootavat kaupa, valitseb tühjus, sest tehas seisab. Foto: Elmo Riig / Sakala

Augusti lõpul kuulutas Tartu maakohus pankrotis olevaks Viljandis puitsõrestikmaju valmistanud aktsiaseltsi Nova Haus Element, keda Ettevõtluse Arendamise sihtasutus alles mullu pärgas aasta areneja tiitliga.


Juba oktoobris äsja saadud auhinda kommenteerides oli firma toonane juhatuse liige Waldemar Assman ettevaatlik ega pidanud aastaga viiekordseks kasvanud käivet väga oluliseks.

«Mina hindan rohkem seda, kui suudetakse saavutatud käivet säilitada,» ütles ta.

Tänavu jaanuari lõpul Assman lahkus Nova Haus Elemendi juhtkonnast ning on nüüd vaid üks ettevõtte omanikke.

Nagu näitas käesolev aasta, lootus käivet hoida ei täitunud. Jaanuaris ja veebruaris Puidu tänaval asuv tehas lihtsalt seisis ning ehkki märtsist maini sealt toodangut tuli, tekkisid suve hakul taas klientide leidmisega raskused. Alates juuni keskpaigast, mil viimased majade elemendid Prantsusmaale saadeti, valitseb vabrikus vaikus.

28. augustil koondas ettevõte ka viimased 30 töötajat, kes olid kunagisest 100-st veel hingekirja jäänud.

Välisturud samuti languses

Pankrotiavalduses, mille firma ise kohtule esitas, olid raskuste põhjusteks toodud tellimuste vähenemine, klientide suutmatus toodete eest õigel ajal tasuda ja ettevõtte alafinantseeritus.

Aktsiaseltsi juhatuse liige Hegert Lepik rääkis, et ehkki Nova Haus Element üritas Eesti ehitussektori langusesse sattumise järel ekspordile keskenduda, ei olnud sellest suurt abi, sest ka peamised sihtturud on kehvas seisus.

«Näiteks Norras ehitati uusi maju tänavu teises kvartalis 38 protsenti vähem kui mullu samal ajal ning ka Rootsi ja Taani on raskustes,» tõdes ta.

Lepiku sõnul tabavad kinnisvaraarenduse madalseisud eriti valusalt just väikseid riike, ent näiteks suurel Saksamaal on raske kanda kinnitada, sest sinna müüvad Poola tehased väga odavalt.

Pankrotis firma juht nentis, et majavabrikud ei võistle ainult omavahel, vaid ka ehitusfirmadega.

«Meie ei saa tehases ümbrikupalka maksta, aga osa ehitusettevõtteid on taas seda teed läinud,» teadis ta. «Nova Haus Element oli ehitusbuumi laineharjal: tõusis koos sellega ja langes samuti koos sellega.»

Enamik rahaallikaid on õhku täis

Pankrotihaldur Ene Ahase hinnangul jääb enamik majavabriku vastu esitatud nõuetest rahuldamata, sest ehkki paberi peal paistab firmal vara päris palju olevat, ei ole tõenäoline, et seda realiseerida õnnestub.

Näiteks on 17,8 miljoni kroonise võlakoormaga pankrotipesas 13,5 miljoni kroonine nõue osaühingu Tregore Vara vastu, kuid see samasse kontserni kuulunud ettevõte, mis on varem kandnud nimesid Nova Haus Immobilien ja Nova Haus Kodu, on samuti pankrotis ja maksevõimetu.

5,9 miljoni krooniga on ettevõtte bilansis kirjas ka 117 elamuprojekti, kuid pankrotihaldur polnud kuigi lootusrikas, et neid tegelikult arvestatava summa eest maha õnnestub müüa.

Et Nova Haus Element tegutses rendipinnal ja kõik seadmed olid liisitud, polegi tal muud väärtuslikku vara kui võssa kasvanud hoonestamata kinnistu Viljandi tööstusrajoonis Raua tänav 14.

Ene Ahase jutu järgi on firma ise nimetanud maatüki väärtuseks 5 miljonit krooni, kuid kinnisvaraeksperdid pole seda hinnangut kinnitanud ning seetõttu pole teada, kuivõrd see tõele vastab. Pankrotihaldur avaldab maa müügikuulutuse kõige varem selle kuu lõpul, sest enne, 26. septembril tuleb pidada võlausaldajate koosolek.

Võlakoorma suurus võib veel muutuda

Ene Ahase ütlemist mööda on tõenäoline, et viiviste ja intresside arvelt nõuded firma vastu veel kasvavad. Lisa on oodata ka liisingufirmade poolt, sest juhul kui nad tagasivõetud seadmeid lepingus sätestatud hinnaga maha müüa ei suuda, on neil õigus nõuda kahju korvamist.

Teisalt peaksid Nova Haus Elemendi kohustused mõnevõrra vähenema, sest praegu on nende hulgas ka töötajatele välja maksmata palk, aga kuni kuue kuu keskmise palga ulatuses hüvitab saamata jäänud töötasu töötukassa ja seejärel arvatakse see võlakoormast maha.

Hegert Lepik ei osanud öelda, kui paljud Nova Haus Elemendi endised töötajad praeguseks uue töökoha on leidnud.

GRUPP
Nova Hausi gruppi kuulus hulk firmasid.
• Neist on pankrotis Tregore Vara (endine Nova Haus Immobilien ja Nova Haus Kodu), Pakett Ehitus (endine Nova Haus Ehitus) ning Nova Haus Element.
• Likvideerimisel on endine aktsiaselts Nova Haus, praeguse nimega NH Grupp Haldus, kes on üks kolmest Nova Haus Elemendi omanikust.

Allikad: äriregister, krediidiinfo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles