Stipendium rikastab Viljandi muusikaelu

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Padar.
Tanel Padar. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Rahvuskultuuri Fondi juurde asutatud Paul Kriguli perekonna fond valmistub esimest korda maksma stipendiumi, millega toetab Viljandi juurtega muusiku siin elluviidavat projekti.


Kuigi rahvuskultuuri fondi all­fondidest on toetust saanud mitu meie linnaga seotud projekti, on see esimene fond, mille iga-aastane toetus on seotud Viljandiga. Esimene stipendium antakse kätte detsembris, mil tähistatakse omaaegse Viljandi koorijuhi ja muusikategelase Paul Kriguli 100. sünniaastapäeva.

Fondi põhikapitali kokkusaamiseks läks aega pisut üle aasta ning selle toetuseks korraldati mitu kontserti, kus esinesid eripalgelised muusikud.

Esimesel kontserdil 2008. aasta jõulude paiku astusid publiku ette Viljandi taustaga muusikud. Järgmine kontsert paljutähendusliku pealkirjaga «Vali vaikus» oli kolm kuud hiljem ning kolmas, bluusihõnguline muusikaõhtu, millel esinesid Dave Benton, Tanel Padar ja Emil Rutiku, leidis aset mullu juunis.

«Et saaksime esimese stipendiumi välja maksta tänavu, pidi fondi põhikapital koos olema möödunud aasta 1. juuliks,» rääkis Paul Kriguli perekonna fondi asutaja Ülo Krigul.

Põhikapital hakkab kasvama vabatahtlikest annetustest, heategevuskontsertide ja teiste sel eesmärgil korraldatavate ürituste tulust. Annetajate kohta piiranguid ei ole — fondi põhikapitalile võivad raha lisada kõik, kes soovivad Viljandi muusikaelu rikastamist toetada. Annetused on vabatahtlikud nii hulga kui suuruse poolest. Mida suurem on fondi põhikapital, seda suuremad on ka iga-aastased väljamaksed.

«Rahvuskultuuri fondil ei ole otseselt Viljandiga seotud fonde varem olnud,» lausus Krigul.

Fondist hakatakse toetama neid muusikuid, kes on pärit Viljandist, ehk siis neid, kes on Viljandis sündinud või muusikat õppinud ning tahavad oma kunsti endistele või ka praegustele kodulinlastele pakkuda kontserdi, meistrikursuse, õppetöö või muu muusikalise tegevuse kujul.

«Stipendium väärtustab juuri ja kodulinna,» kinnitas Ülo Krigul.
Fondist toetuse saamiseks tuleb esitada hiljemalt 15. oktoobriks Eesti Rahvuskultuuri Fondile vormikohane taotlus.

Stipendium antakse saajale pidulikult kätte 23. detsembril korraldataval kontserdil, millega tähistatakse Paul Kriguli sajandat sünniaastapäeva.

Paul Krigul oli koorijuht, pedagoog ja organist. Ta õppis aastatel 1935—1940 Tartu kõrgemas muusikakoolis ning töötas seejärel muusikaõpetaja ja koorijuhina Tartus ja Petseris. 1942. aastast olid tema elu ja tegevus seotud Viljandiga. Ta oli Pauluse koguduse organist ja maakonnagümnaasiumi muusikaõpetaja ning aastatel 1948—1961 2. keskkooli õpetaja, koori- ja orkestrijuht.

Aastatel 1942—1944 ja 1947—1980 juhatas Paul Krigul Viljandi segakoori Koit. Tema poeg Ülo Krigul on Eesti Rahvusmeeskoori laulja ning pojapojad Vambola Krigul löökpillimängija ja Ülo Krigul helilooja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles