Koorid andsid rabasaarel lõunakontserdi

, Suure-Jaani valla avalike suhete spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Mankin õpetab rabasaarel Mart Saare «Põhjavaimu».
Riina Mankin õpetab rabasaarel Mart Saare «Põhjavaimu». Foto: Leili Kuusk

Septembrikuu esimesel nädalavahetusel kogunesid Viljandimaa koorilauljad traditsiooni kohaselt Hüpassaarde, et alustada helilooja Mart Saare mail üheskoos uut hooaega.


Mart Saare majamuuseumi juures võtsid saabujaid vastu Suure-Jaani pasunapoisid. Et  laululava oli lammutatud, sammus laulurahvas rabasaarele, seadis seal end mõnusalt sisse ja pidas sissejuhatuseks pikniku.

Kontserdil astusid üksteise järel üles kõik koorid, kust oli kohal vähemalt üks liige. Kui oma jõul toime ei tuldud, kutsuti teisi kaasa laulma. Kanti ette tuntud koorilaule.
Ümbrusest inspireerituna asendati näiteks Villem Kapi laulus «Sina, kena tammekene» tammeke käigult  männikesega. Lauldi ka koos pasunapoistega.
Koorilaulu ja puhkpillimängu kõrval pakkus ilusa elamuse Lehola dirigent Agnes Kurg koos oma lastega.

Lõpetuseks õpiti üheskoos «Põhjavaimu», mille Mart Saar kirjutas 1910. aastal ja mida peetakse tema parimaks segakoorilauluks. Ilmatari dirigent Riina Mankin seadis häälerühmad mändide vahele ja tuletas partiid meelde ning seejärel laulis ühendkoor Marie Heibergi sõnadele kirjutatud heliteose otsast lõpuni läbi.

Ettekandest kujunes sündmus, milles oli suur osa sada aastat tagasi heliloojat inspireerinud ümbrusel.

Osalejad nentisid, et nii mitmekülgset kontserti pole kooride sügispäeval varem olnudki.

Rabast naasti majamuuseumi, kus juba ootas Kirile Loo koos tütar Karoliga, et laulda koos Viljandimaa koorilauljatega ja nendele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles