Karksi pakub katust folkloorifestivalile

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi ordulinnuse varemetes hakkavad kõlama Setu leelokoori Helmekaala leelotused.
Karksi ordulinnuse varemetes hakkavad kõlama Setu leelokoori Helmekaala leelotused. Foto: arhiiv

Rahvusvaheline folkloorifestival «Baltica» toob oma kauged väliskülalised Viljandimaa virredele esinema ja pakub neile siin ka öömaja. Samal ajal peetakse Karksis ordulinnuse päevi.


Viljandimaa virrede ja ordulinnuse päevade koordinaator, Karksi valla kultuurikeskuse juhataja Kai Kannistu, kust jookseb piir nende kahe ettevõtmise vahel?

Korraldame need kaks üritust tänavu korraga, et jõude koondada ja tummisem tulemus saada.

Juba üheteistkümnendat korda peetavad Viljandimaa virred leiavad aset folkloorifestivali «Baltica» kaitsva tiiva all. Karksi-Nuia on tänavu «Baltica» pesapaik ning kõik seal esinevad väliskülalised peatuvad Kopra talus ja lendavad siit üle Eesti kontserte andma.

Rühmi tuleb Lätist, Leedust, Soomest, Itaaliast, Portugalist, Mehhikost ja Küproselt. Arvestanud oleme 200 väliskülalisega ja kõigi nende esinemist saab Karksis näha.

Kus Viljandimaa virred virisevad?

8. juulil teevad suure peo otsa lahti sudijate ja liivlaste kontsert ning liivlaste tantsude ja laulude õpituba Karksi valla kultuurikeskuses. See õhtu on ka kaugelt tulnute tervitamise simman, kus vastastikku üksteise tantse õpitakse.

Juba järgmisel hommikul sõidavad välisrühmad mujale esinema. Kell 10 algab Abja keskväljakul Küprose folkloorirühma esinemine, Tõrvas Sõpruse pargis astub üles Portugali kollektiiv Rosas do Lena ning Viljandi kultuurimaja hoovis näeb Terra de solet Itaaliast ja Tsasnat Mehhikost.

9. juuli pärastlõunal tervitab Karksi-Nuia keskväljakul festivali avamisel osavõtjaid Eesti rahvusliku folkloorinõukogu ja «Baltica» kunstinõukogu esimees Ingrid Rüütel. Pärast avamist ja rongkäiku esinevad ordulinnuses Igor Tõnuristi ja Angela Arraste lavastatud peol eesti folkloorirühmad ja festivalist osa võtvad külalisrühmad.
Kõik kontserdid, õpitoad ja simmanid on tasuta.

Mida saab näha ordulinnuse päeval?

Laupäeval, 10. juunil, kui festivalikülalised astuvad üles mitmesugustel maapäevadel — Setomaa leelopäeval, Tartumaa trallamil, Võru folkloorifestivalil, Pärnumaa pirandil ja Pealinna päeval —, on meil ordulinnuse päev.

Karksi ordulinnus on siis tihedalt tegevust täis. Käsitöömeistrite laada kõrval esinevad meie endi lauljad ja tantsijad ning kaugemalt saabunud külalised. Peetri kirikus kuuleb ansamblit Heinavanker ja näha saab Seljamaa kohvriteatrit.

Ürituse avab Karksi teine ordumeister Gert Vallas ja sel päeval valime ka uue ordumeistri.

Ordumeistri tiitel kõlab uhkelt. Kes võivad sellele kohale kandideerida?

Ordumeistrit valime kolmandat korda ja kõik hakkajad mehed on oodatud võistlema. Ülesanded, mis ordumeistriks pürgijale antakse, on igati meistri väärilised. Hakkama tuleb saada ratsutamisega, mõrsja kandmisega, lühikese sõnavõtuga teemal «Miks just mina sobin ordumeistriks», oda heitmisega ja Karksi kandi ajaloo tundmisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles