Vaba mõte: Ungari supp

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Marko Saarm / Sakala

Ukraina palavate sündmuste kõrval jäi paljudel ilmselt kahe silma vahele, mis toimus paari nädala eest selle naaberriigis Ungaris. Maal, mille elanikud on keele kaudu meiega suguluses ja millega me ühise sotsialistliku mineviku tõttu teatavat empaatiat võiksime tunda.

Õigupoolest ei juhtunud Ungaris midagi erilist – on ju valimised demokraatliku riigikorra tähtsamaid ja loomulikumaid instrumente. Tähelepanuväärne on aga see, et valimiste tulemusena säilitas valitsev partei Fidesz parlamendis kahe kolmandiku suuruse enamuse ja võib peaminister Viktor Orbáni juhtimisel teha, mida tahab. Kas või muuta oma suva järgi konstitutsiooni, nagu ta juba teinud on.

Eelmise valitsemistsükli jooksul tõestas Orbán ilmekalt, et ei istu käed rüpes. Paraku ei hakanud ta silma positiivse poole pealt. Muu hulgas teenis Ungari Euroopa Liidult mitu korralekutsuvat märkust ebademokraatlikkust soodustavate seadusemuudatuste eest, Orbán ise aga pälvis rahvusvahelise pressi tähelepanu, ehitades oma 1700 elanikuga kodukülla Felcsúti 3500 pealtvaatajale mõeldud jalgpallistaadioni.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles