Kunstniku vaim hõljus muuseumi ruumides

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõpukoor etendusest «Lugu Korrumpeerula kuningriigist»: õilis maarahvas laulab kandle saatel.
Lõpukoor etendusest «Lugu Korrumpeerula kuningriigist»: õilis maarahvas laulab kandle saatel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paul Kondase 110. sünniaastapäev tõi kolmapäeval Viljandi Kondase keskusse ennenägematu rahvahulga.


Kõigepealt esitasid waldorfkooli lapsed Tõnu Kuke kirjutatud näitemängu «Lugu Korrumpeerula kuningriigist». Kondase mõtted ja vaim hõljusid tema maalide keskel ning pakkusid publikule rõõmsat kaasaelamist.



Siis tuli uurijate osa. Peaettekanded tegid ürituse korraldajad Mari Vallikivi ja Tõnu Kukk. Esimene rääkis Paul Kondase vähe tuntud noorusaastatest Põltsamaal, teine Kondase maailmavaatest, usu- ja saksavastasusest ning poliitilistest tõekspidamistest.



Mälestuste õhtupooliku muutsid «rahvusvaheliseks» kaks tervitust Rootsi kuningriigist: üks Kondase eakalt õpilaselt Elmar Ojastelt ja teine sünnipäevalapse venna lapselapselt.



Südamlikke lugusid Paul Kondase Raudna kooli aastatest jutustas Aate-Heli Õun. Asjale pani punkti Mark Soosaar, kes mainis 1. aprilli eel sedagi, et Paul Kondas armastas jämedat sorti nalja teha. Filmimees kinkis korraldajatele Kondase loomingu sümbol-lille, uhke liilia.



Külalistele vastamiseks antud küsimuste hulgas oli ka pärimine, miks Paul Kondasel ei olnud naist. Ta ise oli elu lõpul arvanud, et ilusat õit pole mõtet abiellumisega närbutada.



4. aprillil kell 16 kordub üritus näidendi ja peaesinejatega Suure-Jaani kultuurimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles