Avatud elektriturg suuri tegijaid ei soosi

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suurimate elektritarbijate hulka kuuluva Ekseko tehnikadirektor Kalev Krutto seisab alajaama ees, mille kaudu seakombinaat kahest kõrgepingeliinist voolu saab. «Töötame nüüd selle nimel, et elektri kallinemist energia kokkuhoiuga kompenseerida,» lausus ta.
Eesti suurimate elektritarbijate hulka kuuluva Ekseko tehnikadirektor Kalev Krutto seisab alajaama ees, mille kaudu seakombinaat kahest kõrgepingeliinist voolu saab. «Töötame nüüd selle nimel, et elektri kallinemist energia kokkuhoiuga kompenseerida,» lausus ta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuu aja pärast peab paarsada Eesti suuremat tarbijat hakkama elektrit ostma vabaturuhinnaga, mis on senisest keskmiselt poole kõrgem. Väiksemad ettevõtted ja eraisikud saavad aga veel kolm aastat vana moodi läbi ajada.


Sel aastal pole 1. aprill paljudele firmajuhtidele kaugeltki nalja- ja naerupäev, vaid toob neile pigem murekortsu kulmude vahele. Nimelt avaneb siis osaliselt Eesti elektriturg ning 230 ettevõtet, kes tarbivad ühes kohas rohkem kui kaks gigavatt-tundi aastas, peavad hakkama elektrit vabaturult hankima.



Põhjamaade elektribörsilt Nordpool saab kas või järgmiseks päevaks osta näiteks Norra vee jõul, Soome tuumakütusest või Eesti põlevkivist toodetud elektrit — mis parajasti soodsam on. Ent enamasti eelistavad tööstused oma kulusid siiski pikemalt ette planeerida ning lepivad ühe või teise elektrimüüjaga kindlas hinnas kokku kauemaks ajaks. Näiteks senine monopol Eesti Energia oli kuu enne turu avanemist sõlminud lepingud umbes kolmandiku osas siinse vabaturu mahust.



«Seni on ettevõtted eelistanud aasta lõpuni fikseeritud hinnaga lepinguid, mis tagavad neile stabiilsetel tingimustel sisendressursi,» märkis Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink.



Üks nendest, kes vähemalt käesoleva aasta lõpuni Eesti Energia kliendiks otsustas jääda, on Viljandimaa suuremate energiatarbijate hulka kuuluv Ekseko.



Ettevõtte juhatuse esimees Teet Soorm rääkis, et umbes samamoodi, nagu nüüd elektrit hakatakse ostma, on Ekseko juba kümme aastat soetanud loomasööta.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles