Lehtsalat ja maitsetaimed on kuum kaup

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grüne Fee Eesti töötaja Maarika Tiimann toimetab ühes ettevõtte neljast kasvuhoonest.
Grüne Fee Eesti töötaja Maarika Tiimann toimetab ühes ettevõtte neljast kasvuhoonest. Foto: Margus Ansu

Grüne Fee Eesti on tuntust kogunud eelkõige oma kasvuhoonetest pärit pika kurgiga, aga aasta ringi jõuab sealtsamast poelettidele ka mitut masti lehtsalateid ja maitsetaimi.


Aktsiaseltsi Grüne Fee Eesti tegevjuht Raivo Külasepp nendib, et kõige rohkem ostetakse salatit ja maitserohelist just varakevadel.



«Inimesed üritavad vitamiinivaegust leevendada. Pealegi sisaldavad kõik need taimed  üht-teist kasulikku, mis mõõduka kasutamise korral turgutab tervist,» räägib ta.



Üheks selle firma kauba eeliseks peab Külasepp asjaolu, et värskeid taimi müüakse väiksesse potti istutatuna, mis tagab nende parema säilivuse.



Tootevalikus 15 artiklit

Tervislikku kraami kasvab Grüne Feel Tartuga piirnevas Väike-Lohkva külas kolmel hektaril neljas kasvuhoones. Raivo Külasepa jutu järgi kuulub tootevalikusse 15 taime, uusimatena on turule jõudnud põld-võõrkapsas ja piparmünt.



Müügilettidele saadetakse igal aastal 8,5 miljonit salati- ja maitsetaime. Enamik läheb kaubaks Eestis, aga kolmandik toodangust sõidutatakse Lätti, Leetu ja Soome. Et tegemist on kiiresti rikneva kaubaga, siis välismaised firmad eriti konkurentsi ei paku.



Raivo Külasepp tunnistab, et üsna palju on firma läbimüüki mõjutanud majanduslangus.



«Eestis pole salati ja maitsetaimede müük eriti vähenenud, aga lõunanaabrite juures on langus päris suur,» tõdeb ta ning lisab: «Külma talve tõttu on tõusnud ka küttekulud ning muudki kulutused, alustades seemnetest ja lõpetades väetistega, on veidi tõusnud. Nii et firmal tuleb leppida senisest väiksema kasumiga.»



Oma toodangut müüb Grüne Fee Külasepa sõnul enam-vähem sama hinnaga nagu eelmistel aastatel, aga poodidesse jõuab see siiski veidi odavamalt, sest hulgifirmad lepivad varasemast väiksema juurdehindlusega.



Raivo Külasepp rõhutab, et keemiat on Grüne Fee kaubas väga vähe. «Et salatid ja maitsetaimed on kiire kasvuga kultuurid — need vahetuvad keskeltläbi 25—40 päeva tagant —, siis haiguste ja kahjuritega erilist muret pole,» räägib ta.



Kasvuhoonetes tehakse Külasepa ütlemist mööda nõndanimetatud bioloogilist tõrjet: tavalise kemikaali asemel hävitab taimekahjuri röövputukas. «See välistab toodete saastamise ja tagab valmistoodangu kõrge kvaliteedi.»



Külasepp tõdeb, et kõige suurem kahjur on ettevõtte kasvuhoonetes lehetäi. «Tema vastu levitame röövsääske, kes hävitab ta sellega, et muneb oma munad tema sisse.»



Bioloogilise relvaga saadakse ka haiguste vastu. Et salatitele ja maitsetaimedele teevad enim muret juurehaigused, kasutatakse nende vastu biopreparaati, mis segatakse kasvupinnaseks oleva turbasubstraadi sisse. Keemilised tõrjevahendid mõjuksid Külasepa sõnul taimede maitseomadustele ja säärasele kaubale turgu poleks.



Substraat, milles Grüne Fee taimed kasvavad, on Haapsalu lähedalt toodav turvas, mis neutraliseeritakse ja rikastatakse tarvilike mineraalainetega. Väga tähtsaks peab firma juht taimede kastmiseks kasutatava vee kvaliteeti. Seda analüüsitakse põhjalikult ja lisatakse sellele õiges vahekorras toitaineid.



«Mullu võtsime vee puhastamiseks kasutusele biofiltri, mis aitab haigustekitajatega võidelda,» ütleb Raivo Külasepp ning jätkab: «Vesi on korduvkasutuses. See jookseb pottides kasvavatest taimedest läbi.



Ülejääv osa kogutakse kokku ja filtreeritakse turbaosadest. Pärast kontrolli arvutis saab see taas kaasa vajalikud toitained ja läheb uuele ringile.»



Ideaalilähedased kasvutingimused

Lõpetuseks mainib firma juht, et tootmisprotsessi juhtimine on ettevõttes automatiseeritud nõnda, et taimede kasvuks vajalikud tingimused oleksid ideaalilähedased. Näiteks temperatuuri reguleeritakse kümnendiku kraadi ja toitaineid doseeritakse milligrammi täpsusega.



«Kui taimed jäävad kasvutingimustega rahule, rõõmustavad nad tarbijaid hea maitse ja isuäratava väljanägemisega,» on Raivo Külasepp veendunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles