Eesti õunakasvatus astub uuenduste teed

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polli instituudi teadur Neeme Univer on veendunud, et madaltihedatest istandikest saab parema kvaliteediga õunu ja märksa suuremat saaki kui kõrgete puude korral.
Polli instituudi teadur Neeme Univer on veendunud, et madaltihedatest istandikest saab parema kvaliteediga õunu ja märksa suuremat saaki kui kõrgete puude korral. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Polli aiandusuuringute keskuse teadlased uurivad koostöös mitme tootjaga, kuidas õunaaedadest kõige efektiivsemalt kvaliteetset saaki saada.


Seni on enamik Eesti suurte õunaaedade puid tugevakasvulised: nende kõrgus küünib nelja ja poole meetrini. Viimasel ajal on aga leitud, et efektiivsemad on hoopis nõrga- ja madalakasvulised, mille kõrgus ei ületa kahte ja poolt meetrit.

Just sel põhjusel on Polli instituudis alates möödunud aastast uuritud, kuidas Eestis madaltihedatest õunaistandustest parimat saaki saada. Uuringut juhtiva teaduri Neeme Univeri sõnul peaks uudne tehnoloogia tagama kvaliteetse ja tervisliku toodangu väiksemate kulutustega ning suurendama nii tootmise tasuvust kui Eesti õunatootjate konkurentsivõimet.

Univer nentis, et seni on madaltihedate õunaaedade rajamine Eestis  takerdunud rahanappuse ja meie kliimasse sobivate nõrgakasvuliste pookealuste puudumise tõttu. «Intensiivse aretustöö tulemusena on aga mitme riigi teadusasutustes aretatud külmakindlamaid nõrgakasvulisi pookelauseid,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles