Autosõit muutus eelmisel aastal tublisti ohutumaks

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: montaaž

Viljandimaal vähenes mullu liiklusõnnetuste hulk ning neis hukkunute ja vigastatute arv taandus samale tasemele kui aastakümnete eest.


«Väga hea tulemus oleks siis, kui keegi surma ei saaks,» hindas mulluseid liiklusstatistika näitajaid Viljandi politseiosakonna vanemkomissar Alvar Pähkel. «Aga paremaks on olukord muutunud kindlasti.»



Kui 1990. aastal hukkus Viljandimaal liikluses 33 inimest, siis 2009. aastal suri üks mees. Õnnetus juhtus augusti keskel Karksi vallas, kus 31-aastane joobes ja turvavööta sõitev mees kaotas sirgel teel oma BMW üle kontrolli ning paiskus vastu puud.



Varasemate aastatega võrreldes on oluliselt vähenenud ka vigastatute hulk. Näiteks 2007. aastal sai Viljandimaal liikluses viga kaks korda enam inimesi kui mullu.



Ka kindlustusfirma If statistika kõneleb liiklusõnnetuste arvu kahanemisest. 2008. aastaga võrreldes oli neid 16 protsenti vähem ning väljamakstud hüvitiste summa jäi koguni 30 protsenti väiksemaks. Kindlustusfirma esindaja täpsustas, et osa eelmise aasta hüvitistest on veel välja maksmata ning summa vähenemises mängis oma osa remondihindade langus.



Kui vaadata õnnetusi, mida kindlustusfirma on korvanud, siis kaskokindlustuse osas on 80 protsenti neist seotud esiklaasi lennanud kiviga.



Alvar Pähkli hinnangul on õnnetuste vähenemise põhjuseid palju, kuid kõige tähtsamaks peab ta autojuhtide teadlikkuse kasvu. «Saadakse aru, et kui liiga palju gaasi vajutada või joobes peaga rooli istuda, võib õnnetusse sattuda, ning üldjuhul kinnitatakse autos ka turvavöö,» lausus Pähkel.



Juhtide mõtlemise muutumise kõrval tõi Alvar Pähkel välja autode suurema turvalisuse ning paranenud politseitöö. «Eks ka hirm seadusrikkumise eest karistada saada pane juhte mõtlema, aga kindlasti pole see muutuste peapõhjus,» sõnas ta.



Ehkki peamised liiklusstatistika näitajad on tunduvalt paranenud, on politseil Pähkli meelest veel palju teha. Kui kihutajaid on vähemaks jäänud, siis õnnetused jalakäijate, laste ja jalgratturitega on jäänud samale tasemele.



Mullu jagas politsei jalakäijate turvalisuse suurendamiseks laiali suure koguse helkureid ning alanud aastal peab siinne politsei tähtsaimaks jalakäijatele rõhutada, et nad rohkem oma turvalisusele mõtleksid.



«Õnneks pole meil mitu aastat ükski laps liiklusõnnetuses surma saanud,» rõõmustas Pähkel. Viimati juhtus selline traagiline õnnetus 2005. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles