Aasta ime — Mustla boliid ja augud jääs

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torupillitalu peremees Ants Taul mõõdab imelikku auku, mille võis järvejäässe tekitada meteoriit.
Torupillitalu peremees Ants Taul mõõdab imelikku auku, mille võis järvejäässe tekitada meteoriit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Oktoobri lõpul pälvis Eesti ja Läti meedias paari päeva jooksul suurt tähelepanu teade Lätti kukkunud meteoriidist. Olemas oli kraater ja puha. Õige pea selgus siiski, et teadlasi, meediat ja tavainimesi oli veetud ninapidi: kogu lugu oli ühe Lätis tegutseva telekommunikatsioonifirma reklaamikampaania osa.


Seni pole aga keegi võtnud vastutust varakevadel üle Mulgimaa lennanud meteoriidi eest.



Mustla boliidi nime saanud kosmosest pärit keha langemisega seonduvaid valgus- või heliefekte täheldati kaugemalgi kui meie maakonnas ja selle jäänuseid otsiti nii siit- kui sealtpoolt Läti piiri. Ehkki heli- ja valgusefektide tunnistajaid oli palju, pole seniajani keegi ühtki käega katsutavat jälge taevasest külalisest leidnud.



Tolle nähtusega ühel ajal tekkisid salapärased augud Valgamaa Torupillitalu tiigi jäässe. Neidki käisid teadlased uurimas, kuid seosed võimaliku meteoriidi langemisega jäid hapraks.



Seda, kas, kes ja kui palju on uurinud seoseid kevadise Mustla boliidi ja hilisema lätlaste reklaamikampaania vahel, pole teada. Põhjust seda teha paistab olevat rohkem kui küll.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles