Aasta kaduja — Puiatu erikool

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puiatu erikooli olmehoone
Puiatu erikooli olmehoone Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kui 2008. aastal kadus Viljandist vangla, siis tänavu pandi kinni aastakümneid tegutsenud Puiatu erikool, mida nimetati ka vangla taimelavaks.


Raskesti kasvatatavad poisid viidi üle Tapale. Kas elu Viljandimaal muutus sellest vähem või rohkem turvaliseks, on raske arvata.



Puiatu kooli sulgemise protsess sai aga alguse juba enam kui aasta tagasi, kui sinna tegid äkkvisiidi õiguskantsleri alluvad. Avalikkus sai teada, et Puiatus sunniti poisse kartserisse, kuhu neile jäeti ihuhädade õiendamiseks ämber, nende suhtes rakendati vaimset ja füüsilist vägivalda ning üleüldse ei sobi see kool õiguskantsleri arvates tänapäevasesse ühiskonda.



Elu erikoolis läks seejärel päris keeruliseks, sest noorukid leidsid endale justkui kaitsja. Ühel hetkel oli riigijuhtidel kaks valikut: kas kool sulgeda või see suure raha eest ümber ehitada. Et raha polnud ja poisid oli võimalik paigutada teistesse asutustesse, pandigi selle uksed septembrist kinni.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles