Aktsiisid tõusid, toit odavnes

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinna- ja palgamuudatuste kõrval oli möödunud aasta märksõna ka äride sulgemine. Teiste seas lõpetas Viljandis
tegutsemise üks kahest Decora kauplusest.
Hinna- ja palgamuudatuste kõrval oli möödunud aasta märksõna ka äride sulgemine. Teiste seas lõpetas Viljandis tegutsemise üks kahest Decora kauplusest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui vaadata peatselt lõppevale aastale tagasi tarbija pilguga, siis iseloomustas seda üldjoontes kaks langust: langesid nii palgad kui hinnad.


Keskmine brutopalk alanes kolmandas kvartalis möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 5,9 protsenti ja tarbijahinnaindeks (mis sisaldab nii kaupade kui teenuste hindu) veidi üle 1 protsendi.



Kuiva statistika juurest reaalsete inimeste juurde minnes selgub, et suurem osa neist tunnetab pigem palga vähenemist. 10-, 20- või 30-protsendiline palga kahanemine avaldab elukvaliteedile ju märksa rohkem mõju kui juustutüki mõnekroonine odavnemine.



Loomulikult on inimesed ja nende saatused erinevad. Ühel langes palk rohkem, teisel vähem, kolmandal ehk üldse mitte ja neljas jäi töötuks. Kaupade hinna kahanemise tunnetus sõltub aga sellest, mida tarbitakse.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles