Ohtlik tõbi luurab Läti piiri taga

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljapuu bakterpõletiku kahjustus sarnaneb tulekahjustusega: õied, lehed ja viljad muutuvad algul hallikasroheliseks ja siis pruuniks, kuid ei varise.
Viljapuu bakterpõletiku kahjustus sarnaneb tulekahjustusega: õied, lehed ja viljad muutuvad algul hallikasroheliseks ja siis pruuniks, kuid ei varise. Foto: www.eppo.org

Kuigi viljapuu bakterpõletik on Euroopas laialt levinud ning jõudis paar aastat tagasi ka Lätti ja Leetu, pole seda Eestis seni õnneks leitud.


Viljapuu bakterpõletik, mida põhjustab bakter Erwinia amylovora, on üks ohtlikumaid roosõieliste viljapuude ja dekoratiivtaimede haigusi maailmas. Taimetoodangu inspektsiooni taimetervise osakonna töötaja Epp Kõiva sõnul on selle vältimiseks väga tähtis, et Läti puukoolidest ja turgudelt, aga ka teistest Euroopa riikidest ostetavad viljapuu bakterpõletiku peremeestaimed oleksid läbinud taimetervise kontrolli.



Kontrolli läbimist tõendab turustatava istiku küljes olev taimepass, millel peavad kirjas olema päritoluriigi tunnus, istiku nimetus (ka ladinakeelne) ja kasvataja taimetervise registri number. Viljapuu bakterpõletiku peremeestaime istiku passis peab kindlasti olema veel märge ZP-b2, mis tõendab, et taim on pärit piirkonnast, mis on viljapuu bakterpõletiku suhtes kontrollitud.



«Ostjad peaksid taimepassi alles hoidma, sest siis saab vajaduse korral tuvastada, millisest piirkonnast ja missuguselt kasvatajalt taim pärit on,» nentis Epp Kõiva ning lisas, et ilma taimepassita ei tohi mujalt riikidest sisse tuua ka viljapuu bakterpõletiku peremeestaimede aluseid ega silmastusmaterjali.



Samas toonitas Kõiva, et isegi juhul, kui õige taimepass on olemas, peab istikut ostes tähelepanelikult uurima, ega sel ole haigustunnuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles