Eluloofilm räägib otsingutest

Sakala
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaanis kohtus filmigrupp inimestega, kellega peategelane omal ajal kokku oli puutunud. Sealses kirikus on lindistatud ka nii mõnigi kaader Jaan Kolbergi mängufilmist «Rummu Jüri».
Suure-Jaanis kohtus filmigrupp inimestega, kellega peategelane omal ajal kokku oli puutunud. Sealses kirikus on lindistatud ka nii mõnigi kaader Jaan Kolbergi mängufilmist «Rummu Jüri». Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Reedel, 27. novembril näidatakse Suure-Jaani kultuurimajas režissöör Jaan Kolbergi filmi «Via Avium», mis räägib loo boheemlasest, kellest kujuneb peapiiskop.


Äsja Tallinnas esilinastunud filmi peategelane Andres Põder alustas otsinguid loodusteadustest, tegeles arheoloogiliste väljakaevamiste, luule ja filosoofiaga ning jõudis teoloogiani. Suure-Jaani tuli filmi peategelane kirikuõpetajaks 1979. aastal.



«Via Avium» on vaimsete otsingute ja eneseleidmise tee läbi nõukogude aja tänapäeva.



«Mäletan esimest kohtumist Põderiga,» rääkis Jaan Kolberg. «Tal olid pikad juuksed ja jalas tol ajal üsna haruldased teksapüksid. Hiljem mulle öeldi, et Andres tahab sellepärast nii moodne välja näha, et noori paremini kiriku juurde tuua.»



Film vaatleb Andres Põderi elu läbi nelja koguduse, kus ta on teeninud, puudutab ajastu iseärasusi ning nõukogude korda ja survet kiriku tegevusele. See on lugu kutsumusest ja ideaalidest.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles