Põllumehe mürgiprits tapab mesilasi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaal Paradiisi mesilat pidava Tarmo Jaaniski arvates on tarude põldude lähedal hoidmine juba liiga ohtlikuks muutunud ja seetõttu on ta enamiku mesipuid metsa kolinud.
Järvamaal Paradiisi mesilat pidava Tarmo Jaaniski arvates on tarude põldude lähedal hoidmine juba liiga ohtlikuks muutunud ja seetõttu on ta enamiku mesipuid metsa kolinud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mesinikud soovivad, et riik astuks vahele olukorras, kus taimekaitsemürkide kontrollimatu kasutamine tapab igal aastal miljoneid mesilasi.


Karksi kandis mesilasi pidav Antu Rohtla nendib, et Viljandimaal oli tänavu kaks mürgitusjuhtu. «Ühes mesilas hukkus taimekaitsetööde tagajärjel 40 ja teises 12 peret.»

Niisuguseid juhtumeid oli tema sõnul ka Pärnu- ja Tartumaal ning Lääne-Virumaal. Kurioosseim intsident leidis aset oktoobrikuus Järvamaal Paradiisi mesilas: omanik Tarmo Jaanisk avastas 70 tarutäie jagu hukkunud mesilinde. Selle juhtumi asjaolud on seni veel ebaselged ja kahtlustatakse tahtlikku mürgitamist.

Rikutakse nõudeid ja raisatakse raha

Enamik mesilaste mürgitusjuhtumeid tuleneb Antu Rohtla jutu järgi asjaolust, et pritsitakse südapäeval täisõites rapsipõldu.

«Sellega rikutakse taimekaitseseaduse nõudeid, mille kohaselt ei tohi õitsvaid põlde pritsida putukate aktiivse lendluse ajal,» räägib ta. «Pritsida võib õhtul pärast kella kaheksat, kui mesilased ja teised putukad on põllult juba ära läinud, ning sedagi tohib teha vaid mürkidega, mis on tolmeldavatele putukatele ohutud.»

Peale selle, et rapsipõllu õitsemisaegne pritsimine hävitab tolmeldajad, on Rohtla arvates selle mõju taimekahjuritele peaaegu olematu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles