Külavanem süstib noortesse tegevusindu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülde külavanem Arvi Sarjas lubab, et peagi kokku tulev külabänd hakkab rahvast rõõmustama endakirjutatud muusikaga.
Ülde külavanem Arvi Sarjas lubab, et peagi kokku tulev külabänd hakkab rahvast rõõmustama endakirjutatud muusikaga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ülde küla elab reipas rütmis: seal korraldatakse lõbusaid pidusid ja plaanitakse kokku kutsuda rokkbänd.


Läinud aastal külavanemaks valitud Arvi Sarjas ütleb, et kevadel osalesid ettevõtlikud külaelanikud üle-eestilistel mõttetalgutel.



«Pidasime aru, kuidas elu külas käima tõmmata. Leiti, et pidusid peaks rohkem tegema. Keegi meestest pakkus, et võiksime asutada rokkbändi. Samuti kõlas mõte, et meie poissmeestele tuleks tuua Narvast töötuks jäänud kangruid,» räägib ta muheldes ja lisab, et mõlemad ideed kiideti üksmeelselt heaks.



Tuleb rokkbänd

39-aastane Arvi Sarjas mõjub oma patsis juuksepahmaka, tätoveeritud biitsepsite ja nahksete rõivastega boheemlaslikult. Ja kui ta haarab kätte kitarri, näeb ta välja nagu ehtne rokkar.



Mees seletab, et parasjagu käibki külas bändi kokkupanemine. «Kui klahvpillimängija saab ka veel ära räägitud, on punt koos.»



Kuigi kõik tulevase ansambli liikmed on iseõppijad ja muusikalise hariduseta, kavatsevad nad Sarjase sõnul esinema hakata enda loodud muusikaga.



Seda, milliseks bändi stiil kujuneb, ei oska ka nooruses bändi teinud Sarjas veel öelda, aga ta on üsna kindel, et see jääb ikka roki kanti. «Kolme loo kondikava on juba olemas.»



Külavanem nendib, et esimene lugu valmis jaanipeoks ja päev enne seda mängiti see ka linti. «Peol ronisime pundiga lavale, panime loo lindilt käima ja tegime laval show’d. Harjavarred ja luuad olid kitarride eest ning kokakoolapurgid täitsid mikrofonide osa.»



Kui Sarjas selle loo mobiiltelefonilt kuuldavale laseb, kostab raju möirgamist ja muu hulgas hüüdmist «Head jaanipäeva!».



Tarvis on paremaid aparaate

Bändi helitehnika on esialgu veel kesine, aga selle täiendamiseks loodetakse põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametist toetust saada. Parema aparatuuri soetamine on kirjutatud ka küla arengukavasse.



«Kui õnnestub muretseda hea helitehnika, saame korralikult proove teha ja kontserte anda ning ühtlasi mitmesuguseid kohalikke üritusi korraldada.



Praegu toob igaüks kodust oma kõlarid ja võimu ning heli on ikka nadi. Nii meie pidudele mujalt rahvast ei meelita,» kõneleb Arvi Sarjas ning nimetab veel ühe põhjuse, miks küla võiks endale korraliku helitehnika soetada: «Seda välja rentides saaksime pisut raha teenida.»



Noortel tegutsemistahet jätkub

Ülde küla on Arvi Sarjase jutu järgi päris nooruslik. «Mõni aasta tagasi, kui siin oli palju väikseid lapsi, oli elanike keskmine vanus 33 aastat, millega olime Eestis üks nooremaid külasid.»



Naaberküla Kuhjavere vanem Romeo Mukk ütleb, et noore mehena on Arvi Sarjas suutnud Ülde noortesse tegevusindu süstida ja külas elu käima panna. «Peetakse pidusid, külamajas toimuvad vägevad koroona- ja piljarditurniirid...»



Külamaja tegutseb endises kolhoosikeskuses: selle saal anti külaseltsile kümneks aastaks tasuta rendile. Kui majale poolteist aastat tagasi uus hall katus pandi, kirjutati sellele musta plekiga «Ülde küla». «Nüüd paistab see lennukilt hästi kätte,» naerab Arvi Sarjas.



Külas on tegus aeg

Praegu on Üldel külavanema sõnul taas tegus periood. Viimati tegutseti seal innukalt 2000. aastate algul. Toona rajati külaplats ja võrkpalliväljak ning pandi püsti külavärav, teadetetahvel ja kiiged.



Külaplats oli juba varem pilkupüüdev, aga eriti silmatorkavaks muudeti see tänavu sügisel, kui seal avati kõlakoda.



«Saime kohaliku omaalgatuse programmilt koos omafinantseeringuga 32 000 krooni. Üksi sellest aga kõlakoja ehitamiseks ei piisanud. Materjali ja tööga toetasid küla ettevõtjad ja hakkajad mehed,» räägib Arvi Sarjas ning lisab, et tulevikus on kavas kõlakoda veelgi täiendada. «Selle katusesse jäeti auk korstna tarvis, nii et ehitise saaks muuta grillikojaks, mida rahvas võib soojal ajal päevast päeva kasutada.»



Plaanis on rajada ka teine võrkpalliväljak, et jätkuks ruumi valla võrkpallivõistluste korraldamiseks.



Valimised aitasid

Igal kevadel ja sügisel korraldab Ülde rahvas koristustalgud. Muu hulgas võetakse siis maha vanu ja pehkinud puid. Need lähevad suuremas osas külamaja kütteks, oksi aga põletatakse ühiselt külaplatsil. Üks suur kuhi ootab praegugi pidu — enne kohalikke valimisi raiuti ühe külaelaniku kurtmise peale kiirkorras maha 12 elektriliine ohustavat puud ja osal puudel lõigati oksi.



«Vald tasus tõstukite ja traktorite eest — tavalise tehnikaga poleks neid ohtlikke puid saanud maha võtta,» räägib külavanem ning nendib, et küllap oli valla kiires reageeringus oma osa just valimistel.



Arvi Sarjas ise kandideeris valimistel Reformierakonna nimekirjas ja pääses 38 häälega ka Suure-Jaani vallavolikokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles