Teabekogu talletab festivali minevikku

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teabekogu hoidja Tiina Soopa uurib ainueksemplarina säilinud esimese
pärimusmuusika festivali plakatit, mille joonistas 1993. aasta varasuvel Ando Kiviberg.
Teabekogu hoidja Tiina Soopa uurib ainueksemplarina säilinud esimese pärimusmuusika festivali plakatit, mille joonistas 1993. aasta varasuvel Ando Kiviberg. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärimusmuusika aidas tegutsev teabekogu on võtnud sihiks kokku saada võimalikult täiuslik Viljandi pärimusmuusika festivaliga seotud trükiste ja esemete kollektsioon.


Suur osa buklettidest, käepaeltest, piletitest ja muust selle muusikapeoga seonduvast on teabekogus juba tallel ning idanema on pandud plaan nendest näitus korraldada.



Samas on teabekogu hoidja Tiina Soopa sõnul ka valgeid laike, mis loodetakse festivali sõprade abiga täita.



Praegu on kogus aukohal 1993. aastal aset leidnud esimese festivali plakat, mille on oma käega valmis joonistanud peo pealik Ando Kiviberg ise.



«Igast festivalist jätame endale näidised, aga meie keskus ja rahvusraamatukogu on ainsad, kes neid teadlikult koguvad, ning täiskomplekti on keeruline kokku saada,» rääkis teabekogu hoidja Tiina Soopa.



16 aasta eest esimeseks festivaliks käsitsi joonistatud plakatitest möödunud aja jooksul on festivaliga seotud esemete hulk üsna suureks paisunud. Seal on märke, mütse, käepaelu ja kotte, aga ka jopesid ning vihmavarje.



«Viimasest festivalist on näiteks väike partii haruldasi rinnamärke, mis läksid natuke untsu,» kõneles keskuse avalike suhete juhataja Rannar Raba. «Kõik oli märgil õige, ainult aastaarv oli kogemata 2008. Müüki läksid muidugi õiged, aga vale aastaga märgid näikse nüüd olevat kollektsionääride hulgas hinnatud kaup.»



Keskus palub oma kollektsiooni täiendamiseks folgiliste abi.



«Meie huviorbiidis on kõik, mis on festivalilt ostetud ja mis kannab meie logo,» täpsustas Tiina Soopa. «Väga huvitav on nüüd tagantjärele vaadata, millise kujunduse ja kvaliteediga asjad olid.»



Esimese festivali plakatil kutsutakse näiteks kõiki õlut nautima. Praegusel ajal oleks selline üleskutse Rannar Raba hinnangul mõeldamatu. «Niisiis paistab nendest esemetest üsna hästi välja, kuidas ühiskond on vahepeal muutunud.



Keskuse töötajad on küll näinud esemeid, millele omanik on festivali logo tikkinud, kuid kollektsiooni on teretulnud ennekõike ikkagi ametlikult välja antud passid, käepaelad, toidutalongid ja muu.



Esemed ning ka huvitavad fotod palutakse toimetada pärimusmuusika aida teabekogusse või aida majajuhi kätte, et ka teised neist osa saaksid ning kõik kogutu heades tingimustes säiliks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles