Starman lubab tulevikus digitaalset kaabeltelevisiooni võrku

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Starmani kommunikatsioonijuht Timo Hartikainen lubab, et kolme peatselt kaduva Viasati kanali asemele tulevad veel huvitavamad ja mitmekülgsemad kanalid.
Starmani kommunikatsioonijuht Timo Hartikainen lubab, et kolme peatselt kaduva Viasati kanali asemele tulevad veel huvitavamad ja mitmekülgsemad kanalid. Foto: Liis Treimann

1. detsembrist viib telekommunikatsioonifirma Starman kaabeltelevisiooni võrgus edastatavad kanalid Viasat Sport Balticu, TV1000 ja TV 1000 Russkoe Kino eraldi paketti, mida saab näha ainult digitelevisiooni vahendusel.


Paraku Viljandis, kus Starmanil on kortermajade piirkondades palju kliente (nende täpset arvu firma ei avalda), tal digi-TV võrku ei ole.



«Sakala» uuris Starmani kommunikatsioonijuhilt Timo Hartikainenilt selle otsuse tagamaid ja seda, mis Viljandi kliendile lähitulevikus veel muutuda võib.



Timo Hartikainen, kas Starmani kaabel-TV vaatajale võivad teisedki kanalid samamoodi kaduda?

Programmitootja Viasat World Ltd otsustas tõesti viia kõigil Eesti telekanalite edastajatel Viasati kanalid eraldi tasulisse paketti ning tema soovile me vastu ei saa.



Starmani hinnangul on tegemist kahetsusväärse otsusega, mis seab löögi alla Eesti televaatajad. Üldtingimuste kohaselt teavitasime kliente eesseisvast muudatusest rohkem kui kuu ette oktoobri algul välja saadetud arvetel.



Teiste kanalitega mingeid niisuguseid plaane pole.



Mis tuleb kolme lahkuva kanali asemele?

Nende kolme telekanali senistes asukohtades hakkab Starman pakkuma uusi eestikeelsete subtiitritega kanaleid, mis on isegi huvitavamad ja mitmekülgsema programmiga kui TV1000, TV 1000 Russkoe Kino ja Viasat Sport Baltic. Läbirääkimised lepingute sõlmimiseks nende kanalite tootjatega on lõpusirgel, lepingute allkirjastamise järel saame programmid ka avalikustada.



Kas on lootust, et millalgi jõuab kaablit pidi leviv Starmani digi-TV ka Viljandisse?

Plaanis on kogu Viljandi kaabeltelevisiooni võrk digitaliseerida ning Viljandi kodudele peale digitelevisiooni ka 100-megabitise kiirusega internetiühendust pakkuma hakata.



Praegu ei oska tähtaega veel öelda, sest eeldus on Viljandini uue suure läbilaskevõimega ülekandevõrgu rajamine. Otsime selleks partnerit, kuid teda leida on päris keeruline. Kui me sobiva partneri leiame, peaksime võrgu rajamisega hakkama saama vähem kui aastaga.



Korrake palun üle, miks digitelevisioon kliendile hea on.

Digilevi tulek on vältimatu tehniline uuendus nagu mustvalge televisiooni asendumine värvilisega ning seda ka kaabeltelevisioonis.



Eelis on see, et digitaalselt saame pakkuda tunduvalt suuremat hulka telekanaleid kui analoogformaadis. Digi-TV pilt ja heli on parema kvaliteediga.



Otse teleriekraanil on ühe nupulevajutusega kättesaadavad nädala telekava, saadete ja filmide tutvustused, saadete broneerimine koos saate alguse õigeaegse meeldetuletuse ja automaatse kanalivahetusega ning muud lisavõimalused. Kui teleprogrammi tootja edastab eri keeltes heli ja subtiitreid, saab televaataja ise valida, mis keelset varianti ta soovib või hoopis subtiitrid välja lülitada.



Juba praegu on Starman valmis oma digi-TV võrgu kaudu edastama ka üliselge pildi ja stereoheliga HDTV kanaleid. Esimese kanalina näitame alates suvest kõrgresolutsiooniga populaarset teadus- ja looduskanalit National Geographic.



Miks pole võimalik teie õhu kaudu leviva ZUUMtv kaudu näha kanaleid, mida kaabliga näeb?

Kaabel-TV kaudu näeb peaaegu kõiki ZUUMtv kanaleid. Loodame ZUUMtv-sse ka kanaleid lisada, kuid see eeldab programmitootja luba ning digilevi võrgu haldaja Levira tehnilist suutlikkust uusi kanaleid edastada.



Kas ZUUMbox töötab nagu tavaline digiboks? Kas selle puhul on niisugune võimalus, et kui tahan Starmanist loobuda, näen tasuta Eesti kanaleid endiselt, ainult kaarti pole sees, ja kui tahan, panen mõne teise operaatori kaardi sisse?

Tasuta kodumaiseid kanaleid näeb ZUUMboxiga kenasti ja ka ilma dekrüpteerimiskaardita.



Teoreetiliselt peaks olema võimalik  teise operaatori kaar­te kasutada, kuid praegu ükski teine teenusepakkuja maapealse leviga digitaaltelevisiooni (DVB-T standard) Eestis ei paku. Samuti sõltub see võimalus teise operaatori kasutatavast krüpteerimistehnoloogiast.



Miks ma saan teie kodulehel vaadata ainult neid pakette, mis minu koduaadressil kättesaadavad on? Ehk siis: sisestades oma aadressi, näen, mida saan vaadata, mitte nii, et uurin, mis paketid ja võimalused teil on, ja siis kontrollin, kas mina ka neid näen. Kas see on nõnda, et ma ei teaks, millest ilma jään?

Nii on see lihtsuse huvides. Et meie teenused jõuavad 560 000 koduni kõikjal Eestis, peaks variante tehnilistest eripäradest tulenevalt väga palju veebi üles riputama.



Millal võiks asi sinnamaale jõuda, et ma saan endale koju tellida just need kanalid, mida tahan — kas siis mingist keskusest või igalt operaatorilt eraldi?

See on võimalik siis, kui kogu kaabel-TV võrk on digitaliseeritud. Hindade määramine muutuks siis muidugi märksa keerukamaks — sestap ei ole ka ainult digitaaltelevisiooni pakkuvad operaatorid teadaolevalt seda võimalust loonud.


Igal juhul kaalume säärase võimaluse pakkumist tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles