Saak jõudis salve ja seemnevili mulda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürijaagu peremees Andrus Lorup (paremal) ja eestööline Heikki Esna peavad töökoja hoovil enne külvile minekut veel nõu.
Jürijaagu peremees Andrus Lorup (paremal) ja eestööline Heikki Esna peavad töökoja hoovil enne külvile minekut veel nõu. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eelmisel neljapäeval külvas Kolga-Jaani valla Jürijaagu talu täis viimased talivilja alla planeeritud hektarid ja kuivatas viimase rapsikoorma.


Kaks pooletonnist talinisukotti ootas kraanaga traktorikärul, Belaruss stardivalmilt ees. Talu kõige uuema traktori, New Hollandi haakes oli külvik täis vilja ja mineraalväetisi, mõlemat tonn. Polnud ainult teada, kuhu ilm keerab.



Kui sätib sajule, pole mõtet võtta ette suhteliselt pikka teed seemet ootavale põllule: märg muld ei lase külvata.



Õige põllumees ei rabele ega rapsi, vaid on harjunud ilma tujudega silmitsi seistes õiget hetke ootama. Ei kiirustanud nemadki, peremees Andrus Lorup ja töömees Heikki Esna. Nad leidsid vajalikku toimetamist, kuni veendusid, et kiiresti sõudvad pilved seekord vihma ei kanna.



Esimesena pani traktori käima külvimees Heikki. Ta teeb selles talus kõik külvid ning kui vili on küps, sõidab samale põllule kombainiga. Järgneb uus külviaeg. Seekord ootas nisuseemet seitsme hektari suurune põld, viimane väli neljakümnest hektarist, mis peremees oli kavatsenud tänavu uue aasta lõikuseks täis külvata.





Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles