Tomatid seadsid end puntraks kokku

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik kaheksa tomatit korraga pildile ei mahtunud.
Kõik kaheksa tomatit korraga pildile ei mahtunud. Foto: Aivar Aotäht.

Viljandlane Kaja Raja märkas oma aias tomatitaime küljes suurt kobarat ning selgus, et sedasi oli otsustanud ühte heita lausa kaheksa tomatit.


Läinud nädalal lõikas perenaine kobara ära, et erilist saaki külmade ööde eest päästa. Üheskoos on punane, oranž, kollane ja roheline vili.



«See tomatitaim kasvas õues kasvuhoone seina ääres ja tal oli ainult üks kobar ühe varre otsas,» rääkis naine. «Ülevalpool olid veel üksnes mõned õied.»



Taim kasvas väetamata ja kemikaalidega pritsimata ning kastmine jäi perenaise sõnul üsna juhuslikuks. «Olen aias kümmekond aastat tomateid kasvatanud, aga midagi sellist pole küll näinud,» lisas ta.



Kaja Raja kaalus kobara ära: see kaalus 1370 grammi.



Jõgeva sordiaretuse instituudi köögiviljanduse osakonna juhataja kohusetäitja Ingrid Bender ütles, et ka tema pole varem säärast suurt tomatikobarat näinud.


«Tore ja ebatavaline vaatepilt tõepoolest — kaheksa tomatit koos!» lausus ta.



Nagu Bender rääkis, on tänavune suvi olnud tomatikasvatajatele eripärane seetõttu, et juulis ja augustis olid ööd jahedad ning viljad kasvasid väga suureks ega valminud. Tomatite valmimiseks on vaja öösoojust.



Jahedate ööde tõttu on ka taime normaalne kasv ja areng häiritud: alla 10 kraadi jääva õhutemperatuuri puhul tomati kasv lakkab.



«Käesoleva aasta ilmastikutingimused võivadki põhjustada ebatavalisi lühivarrelisi kobaraid ja muud pentsikut viljade kujunemisel,» lausus Bender.



«Üldiselt esinebki tomatitel ebatavalisi vilju just sügisperioodil, sest ilmastikutingimused muutuvad siis ebasoodsamaks.»



Ta lisas, et viljade kummalisi arenguid võivad põhjustada ka vääralt kasutatud väetised ning kemikaalide üledoos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles