Suure-Jaanis algab muusikafestival

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kubani kasakate ansambel Kuban esineb Suure-Jaani õigeusu kirikus 21. juunil.
Kubani kasakate ansambel Kuban esineb Suure-Jaani õigeusu kirikus 21. juunil. Foto: arhiiv

Täna algaval Suure-Jaani muusikafestival on tihedalt seotud Eesti muusika- ja teatriakadeemia 90. aastapäevaga.


Festivali kavas on 14 piletiga üritust, millele lisanduvad tasuta avamine, fotonäitus, tšellistide võistluse voor, kontsert-jumalateenistus ja jaaniõhtu.



1944. aastal tegutses märtsipommitamise eest pakku tulnud konservatoorium lühikest aega Suure-Jaani lähedal asuvas Lahmuse mõisas. Tänavu korraldab õppeasutus selle mälestuseks ridamisi üritusi.



«Konservatooriumi tutvustus Suure-Jaanis sellises mahus on üsna erakordne,» ütles üks festivali korraldaja Leili Kuusk.



Festivalil tutvustavad end traditsioonilistes lõunatundides akadeemia lavakunstikool, elektroonilise muusika stuudio, ooperistuudio ja kompositsiooniosakond. Akadeemia lõpetajate kontsert, mis tavaliselt antakse Estonia kontserdisaalis, on tänavu Suure-Jaani gümnaasiumi võimlas.



Läbi aastate festivali magnetiks olnud päikesetõusukontserdil Hüpassaare rabasaarel mängib tänavu lisaks soo-orkestrile akadeemia rektor professor Peep Lassmann kontsertklaveril. Klaver on plaanis rappa toimetada helikopteriga.



Kui paaril varasemal aastal on festivali rokilikum pool olnud esindatud Lõhavere linnamäe kontsertidel, siis seekord jäi linnamägi esinemispaikade seast välja.


Mitmekesine programm



«Kuigi rokki tänavu ei kuule, on programm üsna tihe ja mitmesugusele maitsele,» lausus Leili Kuusk.



Tavapäraste ettevõtmiste kõrval on tänavu võimalik vaadata kahte filmi, mida näitab muusikapeo ajal Suure-Jaanis peatuv Kinobuss.



Muusikafestivali traditsioonilised kontserdipaigad on Ristija Johannese kirik, õigeusu kirik, heliloojate Kappide majamuuseum ja laululava, kuid kontserte kuuleb paljudes teisteski kohtades.



17.—23. juunini peetava festivali patroon on luteri kiriku peapiiskop Andres Põder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles