Andres Herkel loobus kohast parteitipus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige Andres Herkel astus erakonna eestseisusest ja Tallinna piirkonna juhatusest tagasi, põhjendades seda muu hulgas oma vähese mõjuga.

«Minu mõju erakonna poliitika kujunemisele on olnud vähene. Minu lahkumisel erakonna juhtorganitest ei ole ühte konkreetset põhjust. Ma loodan, et minu toetajad mõistavad mu otsust,» ütles ta. «Kahjuks ei ole aasta jooksul pärast eelmisi sisevalimisi suudetud astuda veenvaid samme usalduse tekitamiseks erakonna sees ja erakonnast väljaspool. Ma arutasin oma juhtorganitest taandumist ka partei esimehe Urmas Reinsaluga.»

Herkeli kinnitusel ei ole tema otsuse taga Isamaa ja Res Publica Liidus (IRL) puhkenud sundparteistamise skandaal.

ETV saade «Pealtnägija» kirjeldas eelmisel nädalal, kuidas IRL-i liige Paul Kärberg sundis väidetavalt oma kaluritest alluvaid astuma erakonna liikmeks. Saate andmetel sai riigikogu IRL-i fraktsiooni liige Aivar Kokk tõenäoliselt tänu nende häältele IRL-i eestseisuse liikmeks.

Herkel jääb oma sõnul edasi riigikogu IRL-i fraktsiooni liikmeks. «Ei ole välistatud, et ma väljendan mõnes küsimuses oma eriarvamust rohkem kui seni, aga kindlasti olen ma nagu teised valitud riigikogu liikmed koalitsiooni stabiilsuse eest vastutav. Praegu ma erakonnast välja astuda ei kavatse,» lausus ta.

Herkel kritiseeris IRL-i seisukohta, et erakonda kuuluvad riigikogu liikmed peaksid kandideerima sügisel toimuvatel omavalitsuste volikogude valimistel.

«Samas ei ole astutud samme, lahendamaks skisofreenilist olukorda, et need, kes kandideerivad riigikogu liikmena, ise volikogudesse minna ei saa. Olen ka sellele probleemile korduvalt tähelepanu juhtinud,» märkis ta. «Minu seisukoht on mitte kandideerida kohalikel valimistel ja see vastandub erakonnas varem kinnitatud seisukohale. See on laiem probleem. Tuleks rääkida Tallinna volikogust, kus enamik on asendusliikmed ja mille tähendus on seetõttu marginaliseerunud.»

Herkel ei kavatse oma sõnul kandideerida kohalikel valimistel ei IRL-i ega ka mittetulundusühingu Vaba Isamaaline Kodanik nimekirjas. Ta ei osanud veel öelda, kas ta kandideerib järgmistel riigikogu valimistel.

«Ma ei oska praegu nii pika aja peale edasi vaadata. Need valikud tuleb kunagi teha, aga mul on poliitikas palju asju pooleli. Ma olen valitud Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) monitooringukomitee esimeheks ja see mandaat kestab tuleva aasta jaanuari lõpuni. Nii et mul tegemist jätkub,» märkis Herkel.

Andres Herkel (50) astus Isamaaliidu liikmeks 1994. aasta novembris ning 2006. aasta suvel Isamaaliit ja Res Publica ühinesid. Parlamendi liige on Herkel olnud alates 1999. aastast, seega on ta kuulunud riigikogu 9., 10., 11. ja 12. koosseisu.

Jaanuaris lahkus IRL-ist kauaaegne erakonna liige ja kunagine partei esimees Tõnis Lukas. Eesti Rahva Muuseumi (ERM) juhina tööle asunud, lahkus ta riigikogust ning astus seejärel Isamaa ja Res Publica Liidust välja. Lukas põhjendas otsust sellega, et ta ei soovi kuuluda ühegi riigis otsustava erakonna struktuuri, sest ERM-is on olulised tasakaal ja neutraalsus.

Lukas sai 2005. aasta aprillis Isamaaliidu esimeheks ning juhtis erakonda kuni Isamaaliidu ja Res Publica ühinemiseni. Lukas oli IRL-i kaasesimees kuni 2007. aasta maini, kui IRL valis uueks esimeheks Mart Laari.

Tõnis Lukas oli riigikogu XII koosseisu liige ja keskkonnakomisjoni esimees. Ta on olnud riigikogu liige ka 8., 9., 10. ja 11. koosseisus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles