Ees ootavad kultuurireis, mõttetalgud ja näitus

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aate-Heli Õun
Aate-Heli Õun Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljateistkümnendad Köleri päevad «Mälestuste ühisosa» kestavad veel 30. maini, mil lõpeb näitus «Akadeemilised akvarellid ja joonistused».


Johann Köleri fondi juhatuse esimees Aate-Heli Õun, mida te Köleri päevadel juba ette võtnud olete?

Tänavused Köleri päevad algasid kunstniku 183. sünniaastapäeva tähistamisega Viljandi kunstisaalis, kus me ühtlasi avasime Viljandimaa taluperenaise Monika Hindi loomingu ülevaatenäituse. Kunstihuviline autor õpib praegu kultuuriakadeemias.

Kas on tulemas ka tavapärane kultuurireis?

Tänavu on see 26. aprillil. Buss väljub Viljandist Vabaduse platsilt täpselt kell 10.30, et jõuda kella üheteistkümneks Suure-Jaani kirikusse, kus õpetaja Kristi Sääsk peab teenistuse Johann Köleri 110. surma-aastapäeva tähistamiseks. Lau­lavad Valli Pange meesansamblid.

Köleri fondi eestvõttel avaldame austust Eesti kuns­ti heldemeelsele toetajale Aare-Ruth Mörnerile, kelle surmast möödub 31. mail aasta. Kirikukogu andis loa panna pühakotta Kölerite sugupuust pärit väärikale eesti naisele mälestustahvel. Süütame Kölerite kalmudel küünlad ja sõidame Lubjassaarele lõunasuppi sööma.

Mõttetalgutele ootame külla Eesti kunstiakadeemia õppejõude Leonhard Lapinit, Jüri Soolepit ja teisi.

Reisile saab end 18. aprillini kirja panna kunstisaalis, mis on lahti kella 10—15.

Tundub, et kõik teie ettevõtmised õnnestuvad kenasti.

Ei saa kurta. Siiski teeb muret see, et viieteistkümne aasta jooksul pole ma suutnud eesti rahvale olulist paika, Köleri sünnikohta esile tõsta. Minu unistus rajada sinna palkhoone on leidnud küll heakskiitu, aga tegudeni pole me veel jõudnud. Lootust on, et jõuame.

Reisipäeva õhtul avate ka näituse.

Kunstisaalis avame 26. aprillil kell 17.30 näituse «Akadeemilised akvarellid ja joonistused». Sõna «akadeemiline» pole pealkirjas asjatult. Tahan meelde tuletada, et ükskõik mis laadis loova kunstniku taseme alus on hea akadeemiline kool. Eriti sobib seda meenutada seoses Köleriga.

Kunstisõpru ootavad kuuekümneseks saanud tekstiilikunstniku Mariann Kallase õpiaja akvarellid ja maalid ning küpse meistrina loodud gobeläänid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles