Raamat Viljandi nais­kunstnikust

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kunstisõbrad on oodatud täna kell 16 Viljandi raekotta, kus leiab aset raamatu «Seest suurem kui väljast» esitlus.


«Mis on seest suurem kui väljast? On see armastus? Või kodu? Või hoopis sügav, paljukihiline kunstiteos?» arutles Mark Soosaar oma emale, 1908. aastal Viljandis sündinud ning mitu loomeperioodi järvelinnas elanud pallaslasele Lydia Nirk-Soosaarele pühendatud raamatust kõneldes.



Kaante vahel on palju uudset materjali legendaarse kunstikooli Pallas ajaloost ning kahe maailmasõja vahelisest kunstielust Viljandis. Koos


Eduard Timbermanniga unistas Lydia Nirk juba 1930. aastate algul Viljandi kunstimuuseumist.



Eessõna on raamatule kirjutanud briti kunstiteadlane Edward Lucie-Smith. Eesti kunstiajaloolased Jaak Kangilaski ning Tiiu Männiste käsitlevad sõdadevahelist kunstielu Viljandist Pariisini. Lydia Nirk-Soosaare loomingust inspireeritud muljetest kirjutavad kunstnikud Enn Põldroos, Anu Raud, Tiit Pääsuke ja Urmo Raus, kirjanik Jaan Kaplinski, kunstiteadlane Mai Levin ja teised tuntud autorid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles