Korralik tööriist on kuldaväärt abiline

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Bauhofi poe aiaosakonna juhataja Svetlana Pitsenko demonstreerib teleskoopvarrega harki.
Viljandi Bauhofi poe aiaosakonna juhataja Svetlana Pitsenko demonstreerib teleskoopvarrega harki. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi Bauhofi kaupluse aiaosakonna juhataja soovitab klientidele kvaliteetseid tööriistu, mida on mugav käsitseda ja mis peavad enamasti ka kaua vastu.


«Kõike head teile! Järgmise korrani!» lausub Svetlana Pitsenko ostjale, kellele ta on just tutvustanud aiakääride valikut. Räpinas aednikuks õppinud naine jagab soovijatele nõu rõõmsal meelel.

«Meie osakonnas on mõnus töötada. Siit saab iga päev palju energiat — rohenäpud on ju vahvad. Kurje inimesi siin ei käi,» kõneleb ta ning tunnistab, et palju tarkusi on ta saanud klientidelt, kes jutustavad ikka oma kogemustest ja annavad tagasisidet tööriistade kohta. «Näiteks need, kes käivad teistel õunapuid lõikamas, on meile rääkinud, millised on kõige paremad aiakäärid.»

Aiakääride suur valik

Svetlana Pitsenko nendib, et praegu ostetakse päris palju aiakääre. Tema soovitab neist vahelduvlõikelisi, sest erinevalt alasitüüpi kääridest teevad need täpset tööd ega jäta järele oksatüügast.

Seda, kuidas kääre kasutada, võib Pitsenko sõnul lugeda ka pakendilt. Ta rõhutab veel, et eri läbimõõduga okste lõikamiseks on eri kääre. «Võimsaimad suudavad läbi lõigata 40 millimeetri paksused oksad.»

Pitsenko jutu järgi on tänapäeva kääre võimalik käe järgi mugavamaks sättida — kas siis väiksema või suurema haarde peale. Mugavamaks teevad töövahendi ka kummipuksid ja mittenakkuv pind.

«Uut tüüpi kääridel on hammasülekanne, mis suurendab lõikejõudu. Pöörlev käepide omakorda võimaldab kasutada samal ajal kõiki sõrmi ja vähendab nendele langevat koormust,» kõneleb Pitsenko.

Hammasülekandega oksa- ja hekikääre on tema hinnangul peaaegu poole kergem kasutada kui tavalisi.

Pitsenko kiidab ka üht vastupidavat aiasaagi, mille tera saab vajaduse korral lühemaks reguleerida. «See saag on habemenoa teravusega ja seda on väga mugav kasutada.»

Moodne teleskoopvars

Viimase aja moesõnana nimetab Svetlana Pitsenko teleskoopvart. «See on ostjate hulgas nõutud kraam ja tagasiside on olnud igati positiivne,» lausub ta.

Teleskoopvars on tehtud kõikvõimalike tööriistade, muu hulgas ka hekikääride ja hargi tarbeks.

«Teleskoopvarrega oksalõikureid kasutades ei pea kõrgele redeli otsa ronima. Vart saab vajadust mööda reguleerida ja nii on võimalik lõigata kuni nelja meetri kõrgusele ulatuvaid oksi,» tutvustab asjatundja ning näitab veel reguleeritava varrega labidat. «Olen oma mehest tunduvalt lühem, aga tänu niisugusele varrele saame kasutada ühtesama labidat.»

Kuigi Bauhofis on Hiinast pärit tööriistad märksa odavamad kui lääne omad, soovitab Svetlana Pitsenko eelistada ikka viimati mainituid.

«Inimesed ostavad järjest rohkem kvaliteetseid tooteid. Need on pikas perspektiivis kasulikumad, sest peavad hoopis kauem vastu ning on kergemad ja paremad,» tõdeb ta, kuid tunnistab samas, et aegapidi on ka Hiina toodete kvaliteet ja disain paranema hakanud. «Kuigi tööriistadel on kaheaastane garantii, on neid tagasi toodud väga harva.»

Mitut sorti ja eri mõõtu rehad

Bauhofis on saadaval ka suur valik rehasid. Üht nendest näidates kinnitab aiaosakonna juhataja, et see on äärmiselt vastupidavast ja painduvast plastist. «Sellest superrehast võib isegi traktor üle sõita, ilma et mingit kahju sünniks.»

Seejärel osutab Svetlana Pitsenko mulla rehitsemise rehale, millele on lisatud stopperid, et see pehmes pinnases liiga sügavale ei vajuks.

Muru õhutamiseks on tema arvates mõistlikum kasutada toekamat reha, aga Bauhofis on pakkuda ka spetsiaalne õhutusreha.

«Varakevadel tuleb muru õhutada ja riisuda, et maa ei sammalduks. Sammaldumise vastu aitab küll ka lubi, mis normaliseerib mulla happesust. Sammal armastab happesust ja liigniiskust,» räägib spetsialist.

Pitsenko tõstab muu kauba seast esile veel hiiglaslikku lehtede riisumise reha. «See XXL suurusega tööriist on mõeldud suurtele ja tugevatele meestele,» märgib ta.

Kõige rohkem ostetakse Pitsenko ütlemist mööda tooteid, mida hoolega reklaamitakse ja millele tehakse parasjagu sooduskampaaniat.

Lõpetuseks lausub Bauhofi müügiosakonna juhataja, et pood on kevadeks hästi valmistunud ja juba praegu võib sealt leida kõiki tööriistu. Sellest nädalast on avatud ka õues asuv müügiaed, kust saab oma kodu ehteks soetada põõsaid ja lilli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles