EAS: Ermamaal on õigustatud ootus maksta tagasi vaid 10 protsenti

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves võõrustas Ärma talus teiste seas Läti presidenti Raimonds Vējonist.
Toomas Hendrik Ilves võõrustas Ärma talus teiste seas Läti presidenti Raimonds Vējonist. Foto: Elmo Riig

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) hinnangul on 2012. aastal väljaantud haldusakt Ermamaalt üksnes 10-protsendilise toetuse tagasiküsimiseks jõustunud ja kehtiv ning seega tuleb arvestada Ermamaa õiguspärase ootusega maksta tagasi vaid 10 protsenti saadud toetusest.

Rahandusministeeriumi kolmapäeval avalikustatud auditist selgub aga, et Toomas Hendrik Ilvese ettevõte Ermamaa peaks maksma EAS-ile tagasi 90 protsenti Ärma talu ehitamiseks saadud toetusest ja EAS on eksinud, esitades vaid 10-protsendilise tagasinõude.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir, kelle haldusalasse EAS kuulub, teatas pärast rahandusministeeriumi auditi avaldamist, et osaleb kolmapäeval peetaval EAS-i nõukogu koosolekul ning tema meelest tuleks ministeeriumi seisukohtadega arvestada.

EAS teatas, et 2012. aastast pärinev haldusakt vastab sätestatud nõuetele, on põhjendatud ja õiguspärane. Akti pole ükski isik tähtaegselt vaidlustanud, märgib EAS kommentaaris rahandusministeeriumi auditile. Ministeerium hindas, et EAS peaks Toomas Hendrik Ilvesele kuuluvalt ettevõttelt Ermamaa nõudma tagasi näiteks 90 protsenti makstud toetusest ehk 171 353 eurot.

Ühtlasi saadeti haldusakt vaidlustusperioodil ka teadmiseks rahandusministeeriumi Euroopa Liidu maksete osakonna juhatajale. Rahandusministeerium ei vaidlustanud haldusakti andmist ega selle põhjendusi, ei algatanud EAS-i tegevuse seaduslikkuse selgitamiseks auditit või muud uurimist, seisab EAS-i kommentaaris.

Haldusmenetluse seaduses esineb EAS-i hinnangul üksnes piiratud loetelu alustest, millistel juhtudel võib kehtiva haldusakti kehtetuks tunnistada, ja et praegusel juhul oleks tegemist otsuse kehtetuks tunnistamisega isiku kahjuks, peaks haldusorgani tegevus olema eriliselt põhjendatud.

Samuti tuleb EAS-i hinnangul arvestada isiku, osaühingu Ermamaa õiguspärase ootuse ning õiguskindluse printsiibiga. Samuti on sihtasutuse hinnangul oluline arvestada õigusrahu põhimõttega, mille kohaselt teatud aja möödudes kaob võimalus õiguslikke otsuseid muuta.

EAS on seisukohal, et ei ole haldusotsust tehes lähtunud asjakohatutest kaalutlustest. Kuigi toetuse saaja ei viinud ellu oma äriplaani taotluses esitatud kujul, on muudetud ärimudeli kaudu (üürileping) kasutatud objekti külastajate tarbeks ja see on samuti kooskõlas meetme eesmärkidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles